229, 14726

Je sterft best niet als klant van ING en Banca Monte Paschi Belgio

alternate text

Wie zijn laatste kaars uitblaast, is best geen klant bij ING of Banca Monte Paschi Belgio. Die instellingen rekenen namelijk 150 euro of iets meer aan voor de opmaak van een nalatenschapsdossier voor de Registratie. Daarin moeten banken melden hoeveel geld en effecten de overledene bij hen had geplaatst. Bij ABK Bank, Deutsche Bank, Rabobank, Credit Europe, VDK Spaarbank, MoneYou en NIBC Direct gebeurt dat dan weer gratis, blijkt uit een onderzoek van Spaargids.be en Guide-Epargne.be.

Bij een overlijden is de bank verplicht om alle rekeningen op naam van de overledene en diens echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner te blokkeren, ongeacht het huwelijksstelsel. Vervolgens moet de financiële instelling de bedragen samen met de reeds verworven intresten overmaken aan de Registratie. Die kan op basis daarvan oordelen of de aangifte in de successierechten die de erfgenamen nadien doen correct is ingevuld. Pas nadat de erfgenamen de benodigde documenten overhandigen aan de bank, kan deze de rekeningen deblokkeren.

Bij de meeste banken is de opmaak van een verplichte aangifte niet gratis. Van de instellingen die we ondervroegen, is ING de duurste met 151,25 euro. Daarna volgt Banca Monte Paschi Belgio. Ook deze neemt de kans te baat om haar (gewezen) klant nog een laatste keer postuum kosten aan te rekenen met een factuur van 150 euro. Bij andere banken kan het aangerekende bedrag echter zeer sterk variëren. Zo kan DHB Bank u tussen de 75 en 150 euro vragen en bij MeDirect gaat het zelfs om een bedrag tussen de 50 en 200 euro, “afhankelijk van het onderzoek”.

ABK Bank, Deutsche Bank, Rabobank, Credit Europe, VDK Spaarbank, MoneYou en NIBC Direct verrichten de administratieve verplichting dan weer gratis.

En voor het overige valt een grote spreiding qua kosten op. Opvallend: internetbanken zijn niet per definitie het goedkoopst. Zo rekent Fortuneo 100 euro aan en vraagt Keytrade 60 euro.

Of nog: banken die een onderscheid maken volgens bedrag. Zo moet je bij Europabank 60,50 euro betalen als je tegoed er minstens 750 euro is. En bij bpost Bank wordt driedubbel aangerekend – 150 euro per jaar - bij activa boven 2500 euro. Nochtans is het werk dat een bank aan een aangifte heeft niet afhankelijk van een bedrag, maar eerder van het aantal producten en rekeningen bij de bank.

Argenta, BNP Paribas Fortis, Belfius Bank, bpost Bank en Fintro vragen een vaste vergoeding per jaar dat het dossier openstaat. “Voor Argenta is de jaarlijkse aanrekening een logische keuze”, vertelde woordvoerder Marc De Moor. “Soms moet een dossier in de loop der jaren verschillende malen heropend worden, bvb om de ontbrekende documenten op te volgen die beetje bij beetje binnengebracht worden door de erfgenamen. Sinds we de jaarlijkse kosten ingevoerd hebben, is er meer motivatie bij de klanten om het dossier snel in orde te brengen”.

Voor de volledigheid vermelden we ook nog dat BNP Paribas Fortis, Fintro, CBC Bank en KBC Bank niets aanrekenen voor een overledene onder 18 jaar.

Nog nuttig om weten: banken kunnen ook extra kosten aanrekenen voor het opmaken van een inventaris bij het openen van een kluis van de overledene.

Kosten van het successiedossier bij de grootbanken

Bank Tarief nalatenschap dossier
Argenta 40 EUR per jaar
Belfius Bank 75 EUR per jaar
BNP Paribas Fortis Overledene -18 jaar = gratis.
18 jaar of meer = 50 EUR/jaar
ING 151,25 EUR
KBC Overledene -18 jaar = gratis.
18 jaar of meer = 50 EUR/jaar

Actuele tarieven

De volledige en actuele lijst met alle tarieven van het nalatenschapsdossier van alle banken

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen en zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.