Skimming bankkaarten daalt van 1720 naar 75

Er werden vorig jaar maar 75 Belgische bankkaarten geskimd. In 2010 waren dat er nog 1720. De bankenfederatie Febelfin schrijft dat onder meer toe aan de beslissing van heel wat banken om het gebruik van de kaart buiten Europa te blokkeren, tenzij de klant om de opheffing van die blokkering vraagt.
Bij skimming wordt de kaart van de gebruiker genomen om er de magneetstip van de kopiëren en ze nadien met zijn code te misbruiken.
Sinds 17 januari 2011 werkt de Belgische banksector met het geoblocking systeem, waarbij magneetstrippen worden gedeactiveerd in bepaalde landen. Inmiddels doen 23 banken mee.
Klanten kunnen sindsdien buiten Europa, waar de magneetstrip nog wordt gebruikt, niet langer met hun betaalkaart betalen. De maatregel belet malafide personen buiten Europa om hun slag te slaan met illegaal gekopieerde pinpasgegevens. Wie toch wil afreizen naar verre oorden kan gewoon via zijn bank een aanvraag indienen om de strip te reactiveren.
Belgisch succes
Projectmanager Bob de Leersnyder van de Belgische bankenfederatie Febelfin is lovend over het systeem. "Sinds het merendeel van de Belgische banken de maatregel invoerden, is betaalfraude aanzienlijk afgenomen", zei hij eerder tegen Webwereld. Uit cijfers van Febelfin blijkt dat het aantal skimminggevallen in België dankzij de extra maatregel met meer dan 95 procent is afgenomen. Als er in 2010 nog 1720 gevallen van pinpasfraude plaatsvonden, is dat een jaar later teruggelopen tot amper 75. Omdat de schade zo miniem is, heeft België zelfs haar meldpunt voor schadegevallen opgedoekt.
Geïnspireerd door het Belgische succesverhaal in de strijd tegen pinpasfraude zet ook de Nederlandse banksector pinpasblokkades in voor gebruik buiten Europa. Na Rabobank volgt nu ook ABN AMRO het voorbeeld van Belgische banken.ING en SNS twijfelen nog.
Ook in Nederland loopt de schade op. Volgens Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gingen fraudeurs vorig jaar met 38,9 miljoen euro aan de haal, bijna een verdubbeling van het jaar daarvoor.
- Binnenkort online betalen met Wero in België, Duitsland en Frankrijk
- Welke zaken kan en mag u cash betalen?
- Hoe veilig is contactloos betalen op een festival?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.