Een auto financieren: vier mogelijkheden

0
Reageer
Een auto financieren: vier mogelijkheden

Als u op zoek bent naar een nieuwe wagen of net uw droomauto heeft gevonden, dan kunt u er niet omheen: u moet de middelen vinden om die wagen ook effectief te betalen. Kiest u voor private leasing, een afbetaling bij uw autodealer of gaat u toch voor een autolening? We zetten 4 mogelijkheden voor u op een rij.

1. Cash betalen

Heeft u de voorbije jaren een aardig centje kunnen sparen? Dan kunt u dat zeker gebruiken om de auto die u zo graag wilt te bekostigen. Het is een flinke hap uit uw spaargeld, maar zo voorkomt u wel extra kosten door intresten.
Het bedrag dat u contant mag betalen is wel gelimiteerd. Ligt de aankoopprijs hoger dan € 3.000, dan mag u tot 10% daarvan cash betalen.

2. Private leasing

Leasing, is dat niet alleen voor bedrijven? Neen, ook als particulier kunt u bij bepaalde merken en banken een wagen ‘leasen’ of huren. Het biedt u heel wat voordelen: net als bij een bedrijfswagen hoeft u zich zelf niets aan te trekken van de verzekeringen, belastingen of het onderhoud. U betaalt daarvoor maandelijks een vast bedrag in ruil. In veel gevallen is daar ook automatisch een omniumverzekering aan gekoppeld. Is uw wagen na een ongeval ‘total loss’, dan krijgt u doorgaans een nieuwe.

De nadelen? De afstand die u tijdens de looptijd mag afleggen is meestal beperkt en de leasingmaatschappij blijft eigenaar van de auto.

3. Financiering bij autodealer

Bij de meeste automerken kunt u ook een auto op afbetaling kopen, tegen een bepaalde rentevoet. Het principe is hetzelfde als dat van een autolening bij een bank: u betaalt het aankoopbedrag maandelijks in schijven af.

Sommige constructeurs willen u helemaal overtuigen en bieden zelf ook kredieten of een afbetaling zonder rentevoeten aan. Dat kan interessant lijken, maar weet wel dat niets gratis is. U boet dan waarschijnlijk in aan kortingen op de aankoopprijs of voordeligere opties.

4. Lening

Banken bieden verschillende soorten autoleningen aan. Zo bestaan er leningen voor een nieuwe of een tweedehandswagen. Bij de leningen voor nieuwe wagens ligt het jaarlijks kostenpercentage (JKP) doorgaans lager, maar de aankoopprijs voor de auto ligt natuurlijk wel hoger. Bovendien kunt u bij sommige banken ook terecht voor een leningen waarbij u 110% van het aankoopbedrag leent. Zo kunt u ook meteen de eerste kosten van inverkeerstelling (BIV) of de eerste premie van uw verzekering betalen.

Daarnaast zijn er ook de zogeheten ballonkredieten of leningen met restwaarde. De looptijd daarvan is doorgaans kort – maximaal 48 maanden – en u betaalt maandelijks lage aflossingen. Zo blijft uw schuldsaldo wel hoger liggen dan bij een gewone lening en dat doet de rentekosten hoger uitvallen. Het resterende saldo op het einde van de looptijd moet u ook in een keer bijpassen.

Op zoek naar de meest voordelige autolening? Gebruik onze vergelijkingstool en ontdek waar lenen u het beste uitkomt.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(9 stemmen, gemiddeld 3.89 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen