Lening met intrest soms interessanter dan krediet tegen 0%

0
Reageer

Lening met intrest soms interessanter dan krediet tegen 0%

Soms probeert een constructeur of een dealer u voor een aankoop over de streep te trekken met een lening tegen 0%. Toch kan het nuttig zijn om ook in dat geval te kiezen voor een andere lening, waarbij u wel intrest betaalt.

Nulrente geen uitzondering tijdens campagnes

U kent wellicht de zin 'let op: lenen kost ook geld'. Ze moet verplicht worden opgenomen in elke reclame voor een krediet waarvoor geen rentevoet of cijfers over de kosten worden bekendgemaakt.

Nochtans worden ook leningen tegen zeer lage rente of zelfs renteloze leningen verstrekt. In de autofinancieringen is het nultarief tijdens campagneperiodes zelfs geen uitzondering, maar ook in andere sectoren kunnen ze voorkomen. Zo biedt Telenet Finance bijvoorbeeld de mogelijkheid om een smartphone te kopen met een zogenaamde nulfinanciering.

Een financiering tegen lage rente of nulrente is een van de middelen om een consument over de brug halen om een nieuwe auto of een ander product te kopen of voor een bepaald merk te kiezen.

Vaak mist u andere voordelen

Toch moet u met erg lage percentages opletten. Het is altijd mogelijk dat als u kiest voor een spotgoedkope lening bij de (auto)constructeur u niet langer in aanmerking komt voor een gratis optie, een korting op de aankoopprijs of een hogere overnamesom voor uw oude wagen. In dat opzicht kan de goedkope lening ook zogenaamde 'opportuniteitskosten' inhouden omdat u andere voordelen misloopt.

U doet er dan ook goed aan pas te starten met onderhandelen over de financiering als u over de rest (prijs auto, opties, overnamesom,...) al een akkoord heeft.

Banken zijn ook goedkoop

Bovendien houdt u best ook de tarieven van de banken in het achterhoofd. Zo kunt u momenteel bij Beobank een autofinanciering van 15.000 euro op 60 maanden afsluiten tegen 1,29%, leert een overzicht van Spaargids.be. Het leidt u naar maandelijkse afbetalingen van 258,23 euro. Over de hele looptijd van de lening betaalt u dan 493,80 euro intrest. Indien dat gelijkmatig over de maanden verdeeld zou worden, komt dat neer op een maandelijks bedrag van 8,23 euro. Bij BNP Paribas Fortis bent u met een tarief van 1,30% nauwelijks duurder af.

De vergelijking die u moet maken, is die tussen het aanbod van uw bank en dat van uw autoconstructeur. Is het verschil in intrest groot genoeg om aan de andere voordelen te verzaken?

Tel het fiscale voordeel mee

Bij een autofinanciering mag u bovendien niet vergeten om het fiscaal voordeel te verrekenen. Wie zijn kosten bewijst, mag het volledige beroepsgedeelte van zijn intrestlast in zijn belastingaangifte opnemen. Bij een nulrente is er geen rente en dus ook geen fiscaal voordeel.

Die hele oefening hoeft u overigens niet alleen te maken bij de aankoop van een wagen via een klassieke financiering, maar ook als u een auto op leasing koopt. In dat laatste geval hebben constructeurs wel het voordeel dat ze bij wanbetaling vlotter een auto kunnen terugnemen omdat ze hun wagens niet alleen beter kennen, maar ook gewoon zijn om wagens over te nemen en die op de tweedehandsmarkt te herplaatsen.

Op zoek naar goedkope lening?

Bent u op zoek naar een goedkope lening? Op Spaargids.be vindt u alvast een oplijsting van de beste aanbiedingen voor autoleningen, energieleningen en persoonlijke leningen.

Lees ook:

- KBC en CBC geven goedkope autolening voor wagens tot drie jaar 
- Schuldsaldoverzekering bij consumentenkrediet te duur
- Energieleningen alleen nog voor sociale doelgroep en verenigingen

Hoe interessant vond u dit artikel?
(1 stem, gemiddeld 4 van de 5)
Categorie: Algemeen nieuws over lenen