228, 19704

Energieleningen alleen nog voor sociale doelgroep en verenigingen

Energieleningen alleen nog voor sociale doelgroep en verenigingen

Vanaf 1 januari 2019 zullen alleen de sociale doelgroepen en verenigingen nog energieleningen krijgen bij de Energiehuizen. Alle andere geïnteresseerden worden doorverwezen naar de banken.  Maar voor het zover is, komt er eerst een uitbreiding van de mogelijkheden. Wie plannen heeft, springt dus best zo snel mogelijk op de kar.

Met een energielening kunt u werken waardoor u energie zal besparen in uw woning financieren. Het krediet bedraagt 10.000 euro en dient over een periode van 5 jaar te worden terugbetaald. De intrest bedraagt 2%.

Voor bepaalde (kwetsbare) doelgroepen wordt de intrest zelfs teruggebracht tot 0%. Het gaat om personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1); personen met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen van het huishouden niet hoger dan 18.002,48 euro, verhoogd met  3332,74 euro per persoon ten laste; personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen; personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen en eigenaars die hun woning verhuren via een SVK (sociaal verhuurkantoor) aan mensen uit deze doelgroep.

Deze regeling wordt echter aangepast. In eerste instantie wordt ze uitgebreid. “We verlengen de afbetalingstermijn van vijf naar acht jaar. En voor de sociale doelgroep zelfs naar tien jaar. Zo verkleinen we het maandelijks af te betalen bedrag. Ten tweede verhogen we het leenbedrag van 10.000 naar 15.000 euro. Op die manier kunnen mensen in één beweging verschillende energiemaatregelen nemen. Ten derde breiden we de sociale doelgroep uit naar iedereen die geniet van het sociaal tarief van gas en elektriciteit én naar alle huishoudens met een belastbaar inkomen tot en met 30.060 euro” aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

Daarnaast zullen ook niet-commerciële instellingen en coöperatieve vennootschappen tot eind 2019 energieleningen kunnen afsluiten, en dat aan 1 procent. ”Zij kunnen niet altijd terecht bij een bank. Het is nochtans cruciaal dat ook verenigingen hun gebouwen energie-efficiënter maken”, aldus nog Tommelein.

Vanaf 1 januari 2019 zullen echter alleen de sociale doelgroep en verenigingen nog energieleningen krijgen bij de Energiehuizen. Alle andere geïnteresseerden worden doorverwezen naar de banken. Naar aanleiding van de Klimaat- en Energietop 1 december vorig jaar, overtuigde de minister enkele banken om zelf voordelige energieleningen aan te bieden, sommige zelfs onder de 2%.

Tommelein: “Met de hervorming zorgen we dat de overheid geen taken overneemt van de privé, maar willen we ook iedereen aanzetten tot actie. De boodschap is duidelijk: maak je woning nú energiezuiniger, investeer nú in hernieuwbare energie.”

Voor wie vanaf 2019 geen banklening krijgt, voorziet de Vlaamse regering wel een vangnet. Zij kunnen ook na 2019 nog bij de Energiehuizen terecht. De rentevoet waaraan ze kunnen lenen zal marktconform zijn en de wettelijke rente volgen.

Verder zullen de Energiehuizen álle Vlamingen die erom vragen gratis moeten ontzorgen bij hun energetische renovaties.

Een overzicht van de energieleningen van de banken vindt u alvast in het overzicht dat Spaargids maakte.

Lees ook:

- Waar vind je de goedkoopste financiering
- Waar vind je de goedkoopste renovatielening
- Waarop moet je letten bij het afsluiten van een persoonlijke lening

Lees ook:

Andere tips over energieleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.