Tarieven voor persoonlijke leningen op laagste peil ooit, maar vergelijken blijft lonen

0
Reageer

Tarieven voor persoonlijke leningen op laagste peil ooit, maar vergelijken blijft lonenDe tarieven voor persoonlijke leningen staan op hun laagste peil ooit. De kredietnemers zijn daarmee tientallen euro’s goedkoper af dan pakweg vijf jaar geleden. Toch doet wie tijdelijk een extra som geld nodig heeft om een moeilijke periode te overbruggen er goed aan om de voorstellen van de diverse aanbieders te blijven vergelijken. De onderlinge verschillen kunnen nog altijd groot zijn, leert een overzicht van Spaargids.be.

Plots een behoorlijke som geld nodig omdat uw wasmachine het onverwacht laat afweten en u ze moet vervangen? Geld om de studie van de kinderen te bekostigen? De betaling van die wereldreis de u absoluut wil maken? Of gewoon tijdelijk wat extra budgettaire zorgen?

Voor al deze zaken kunt u een persoonlijke lening afsluiten. Het bedrag wordt op uw rekening gestort, zodat u er vervolgens vrij over kunt beschikken. U moet ze nadien natuurlijk wel, samen met de intresten, in het afgesproken aantal maanden in gelijke schijven terug te betalen.

Op laagste peil ooit

En er is goed nieuws voor de betrokkenen. De tarieven staan op hun laagste peil. Wie 10.000 euro wil lenen en de terugbetaling ervan wil spreiden over 48 maanden, kan al een krediet krijgen tegen 5,20%. Vijf jaar geleden bedroeg de goedkoopste aanbieding nog 7,80%. Het gemiddelde van de instellingen die door Spaargids.be worden opgevolgd, daalde in die periode stelselmatig van 10,44% naar 8,1%.

En wie 20.000 euro wil om die gespreid over 84 maanden terug te betalen, kan een krediet afsluiten tegen 5,45%. In september 2012 ging de beste aanbieding nog de deur uit tegen 8,20%. Alleen tussen september en november 2016 kon er tegen een tarief van 5,25% nog iets betere zaken worden gedaan. Het marktgemiddelde zakte de voorbije vijf jaar van 10,50% naar 8,77%.

Vergelijken blijft nodig

Die lage tarieven betekenen niet dat de consument moet ingaan op het eerste voorstel dat hij ontvangt. Het goedkoopste aanbod voor een krediet van 10.000 euro op 48 maanden wordt momenteel gedaan door Carrefour. Het tarief van 5,20% houdt in dat er maandelijks 230,65 euro moet worden terugbetaald, wat na de hele looptijd van de lening bovenop het kapitaal een intrestlast van 1.071,20 euro geeft. Beobank vraagt voor dezelfde lening een tarief van 10,00%, goed voor een maandelijkse afbetaling van 251,56 euro en een intrestlast van 2.074,88 euro. Of een verschil van 1.003,68 euro.

Voor een krediet van 20.000 euro op 84 maanden wordt het beste tarief momenteel geafficheerd door DHB Bank, dat 5,45% vraagt. En ook hier is Beobank met 10,00% de duurste aanbieder.

Wettelijke maxima

Elke bank of kredietmaatschappij mag haar eigen tarieven bepalen, maar er bestaan wel wettelijke maxima. Voor een lening tot 1.250 euro is dat momenteel 18,50%. Voor een krediet tussen 1.250 euro en 5.000 euro zakt dat tot 12,50%. En voor bedragen van meer dan 5.000 euro daalt het verder tot 10,00%.

Elke zes maanden kunnen de maximale tarieven worden herzien. Vraagt een kredietverschaffer toch meer dan dit wettelijke maximum, dan heeft u recht op een volledige kwijtschelding van de aangerekende kosten van het krediet. De maxima gelden alleen voor nieuwe leningen, niet voor reeds uitstaande kredieten.

Goedkoper voor een bepaald doel

Het afsluiten van een persoonlijke lening of van een financiering voor alle doeleinden is eenvoudig. Het kan zowel in een bankkantoor, als online op de website van de instelling gebeuren. Het is een krediet zonder veel formaliteiten. Bovendien is het in een aantal gevallen zelfs niet nodig om facturen voor te leggen.

Toch doen consumenten er goed aan om eerst te kijken of er specifieke kredietaanbiedingen bestaan voor hun aankoop. Wie bijvoorbeeld een nieuwe of een tweedehandse auto wil financieren, vindt zeker goedkopere aanbiedingen dan wie een lening neemt voor algemene doeleinden. Hetzelfde geldt voor wie een beperkte verbouwing wil realiseren.

Even rondkijken op Spaargids.be leert dat u voor een lening van 15.000 euro, terug te betalen in 36 maanden, bij Beobank slechts 1,29% rente moet betalen als u wil lenen voor de aankoop van een nieuwe auto. Voor de financiering van een tweedehandse wagen van minstens drie jaar oud bent u met een tarief van 3,60% het goedkoopst af bij Mozenno. En voor een verbouwing bedraagt het beste tarief momenteel, deze keer eveneens bij Mozzeno 2,69%.

 

Lees ook: 

- Gamma biedt Opel in private leasing aan voor 178 euro per maand
- Lening met intrest soms interessanter dan krediet tegen 0%
- KBC en CBC geven goedkope lening voor wagens tot drie jaar

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(2 stemmen, gemiddeld 3 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen