Langetermijnsparen goed voor een belastingvermindering van 678 euro

1
Reageer

Langetermijnsparen goed voor een belastingvermindering van 678 euro

Op zoek naar een mogelijkheid om minder belastingen te betalen? Dan is het langetermijnsparen een optie. De spaarformule kan tot 678 euro aan belastingbesparingen opleveren.

Gegarandeerde opbrengst

Langetermijnsparen doet u in een zogenaamde tak21-spaarverzekering. Dat is een spaarformule, waarbij een verzekeraar u een gewaarborgde basisrente geeft. Daar bovenop kunt u nog een extra winstdeelneming krijgen als de evoluties van de financiële markten en de resultaten van de verzekeringsmaatschappij dat toelaten. Dat laatste extraatje kan van jaar tot jaar anders zijn. Het kan ook niet worden gegarandeerd. In ‘slechte’ jaren is het dus nul.

Het voordeel van een tak21-spaarverzekering is dat uw kapitaal minstens groeit met de gewaarborgde rente. In tegenstelling tot een belegging in aandelen kunt u bij een dergelijke formule dus geen geld verliezen.

Bovendien geniet een tak21-spaarverzekering van de waarborg van het Garantiefonds. Dat zorgt ervoor dat de spaarders hun tegoeden zeker tot 100.000 euro kunnen recupereren, mocht de verzekeraar over de kop gaan en zijn verplichtingen niet kunnen nakomen.

Fiscaal voordeel

Een storting in een tak21-spaarverzekering geeft ook recht op een fiscaal voordeel. Elke storting zorgt voor een belastingvermindering van 30%. De voorwaarde is wel dat het contract voor het langetermijnsparen voor de leeftijd van 65 jaar werd afgesloten en minstens 10 jaar loopt.

In tegenstelling tot bij het pensioensparen kunt u bij deze formule ook de stortingen die u na uw 64ste verjaardag doet fiscaal inbrengen.

Het bedrag dat aan langetermijnsparen, kan worden besteed, hangt af van uw beroepsinkomen. Het bedraagt 169,20 euro plus 6% van je belastbaar inkomen, met een maximum van 2.260 euro. Dit bereikt u bij een belastbaar inkomen van 34.833,33 euro. Wie meer verdient, kan dus toch maar 2.260 euro storten. Het fiscale voordeel bedraagt in dat geval 678 euro.

Korf bevat ook woonlening

Let wel: in die korf van 2.260 euro wordt ook de aftrek voor de woonlening meegeteld. Wie nog een dergelijk krediet heeft lopen, zal dus geen of maar weinig extra fiscaal voordeel halen uit het langetermijnsparen. Daarom luidt het advies vaak om te wachten met langetermijnsparen tot de woonlening is afbetaald.

Het langetermijnsparen kan daarentegen fiscaal wel worden gecombineerd met het pensioensparen en stortingen voor het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen.

Bij koppels heeft elke partner de mogelijkheid om aan langetermijnsparen te doen en te genieten van de fiscale voordelen.

Het is overigens niet nodig om elk jaar aan langetermijnsparen te doen. Is het even wat moeilijker, dan kan een of meerdere jaren worden overgeslagen.

Kosten

Hou bij het afsluiten van een tak21-spaarverzekering wel rekening met 2% aan verzekeringstaks. Daarnaast mogen verzekeraars ook instapkosten aanrekenen. Wie kostenbewust is, kan echter kiezen voor een formule met lage kosten.

Zorg er ook voor dat u het geld kunt missen tot de pensioenleeftijd. Opvragingen voor uw zestigste verjaardag worden zwaar belast en zijn af te raden.

Lees ook:

- Wie heeft recht op een belastingvermindering voor pensioensparen? 
- Vier manieren om als gepensioneerde aan 1.000 euro extra per maand te komen 
- Tien mogelijkheden om meer uit je spaargeld te halen

 

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(14 stemmen, gemiddeld 4.57 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over verzekeren