Wie heeft recht op een belastingvermindering voor pensioensparen?

0
Reageer
Wie heeft recht op een belastingvermindering voor pensioensparen?

Wie een fiscaal interessante spaarformule zoekt, komt vaak uit bij het pensioensparen. En dat is niet onlogisch. Ze biedt de mogelijkheid om een reserve aan te leggen voor later en tegelijk te genieten van een belastingvermindering.

Voorwaarden voor belastingvermindering

Reken niet enkel op het wettelijk pensioen, maar spaar ook zelf voor uw pensioen. Die boodschap krijgen we steeds vaker te horen. De overheid stimuleert dat ook. Zo kunt u een belastingvermindering van 30% krijgen op de stortingen die u in 2017 doet. Wie het maximumbedrag van 940 euro stort, recupereert daarvan dus 282 euro via zijn belastingbrief.

U moet wel aan elke voorwaarden voldoen om recht te hebben op de belastingvermindering:

- U bent een inwoner van Belgë of van een ander land van de Europese Economische Ruimte. Dat zijn alle landen van de Europese Unie plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Verder ben je belastingplichtig in ons land.
- U bent minstens 18 jaar en niet ouder dan 65 jaar op het moment dat u het contract afsluit.
- De belastingvermindering geldt alleen als u minstens 10 jaar spaart.
- Bij een pensioenspaarverzekering moet het contract vermelden dat de opbrengst voor u is. Overlijdt u voor de uitbetaling, dan moeten de tegoeden toekomen aan uw erfgenamen.

Bij getrouwde koppels of wettelijke samenwoners heeft elke partner recht op het maximumvoordeel van het pensioensparen. Ze moeten dan wel elk een pensioenspaarrekening- of verzekering hebben.

Wanneer geen belastingvermindering?

De belastingvermindering voor pensioensparen is mooi meegenomen, maar er zijn ook omstandigheden waarin u er geen recht op hebt. Zo vervalt de belastingvermindering vanaf het jaar waarin u 65 jaar wordt. Wordt u dit jaar 65, dan moet u voor de belastingaangifte die u volgend jaar moet indienen niet langer rekenen op de belastingvermindering.

Daarnaast hebt u geen recht meer op de belastingvermindering voor pensioensparen in het jaar waarin u het pensioenkapitaal opneemt naar aanleiding van uw pensioen, brugpensioen of binnen de 5 jaar voor uw pensioen. Vanaf dan zal u voor geen enkel pensioenspaarcontract nog recht hebben op de belastingvermindering. Dat is wel nog het geval als het kapitaal wordt opgenomen in het jaar waarin u 64 jaar wordt.

Heb je meerdere pensioenspaarrekeningen of pensioenspaarverzekeringen, waarop u ook allemaal stortingen deed? Dan geeft slechts de betaling op één enkele rekening of verzekering recht op een belastingvermindering. U kunt zelf wel kiezen welke betaling je opneemt in de belastingaangifte. Dat is ook van belang als u in de loop van het jaar bent overgestapt naar een ander pensioenspaarfonds.

En nog een beperking: u kunt de belastingvermindering voor pensioensparen en de belastingvermindering voor de verwerving van werkgeversaandelen niet allebei voor hetzelfde jaar krijgen.

Alleen voor wie belastingen betaalt

Let ook op: als u geen belastingen moet betalen (bijvoorbeeld omdat u geen of weinig inkomsten hebt), heeft u ook geen recht op een belastingvermindering. Er is dan niets om het fiscaal voordeel in mindering te brengen.

Is de belasting die u moet betalen kleiner dan de vermindering waarop u recht heeft, dan is de belastingvermindering beperkt tot het bedrag van de belasting. U moet dan geen belastingen betalen, maar u krijgt ook niets terug.

Spaargids maakte voor u ook een overzicht van de pensioenspaarfondsen en pensioenspaarverzekeringen die in ons land worden aangeboden.

Lees ook:

- Vier manieren om als gepensioneerde aan 1.000 euro extra per maand te geraken
- Tien mogelijkheden om meer uit je spaargeld te halen
- Pensioensparen wordt maar beter volledig benut

 

 

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(1 stem, gemiddeld 5 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen