Meteen wielklem voor onverzekerde auto’s

2
Reageer
Meteen wielklem voor onverzekerde auto’sStaatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CdH) werkt aan een voorstel dat maatregelen omvat die onverzekerde chauffeurs van de Belgische wegen moeten houden. Het meteen opleggen van een wielklem bij valsspelers is hierbij de meest opvallende.

Uit cijfers van het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds, dat tussenbeide komt wanneer een onverzekerde chauffeur een ongeval veroorzaakt, blijkt dat naar schatting 100.000 mensen zonder een verplichte verzekering rijden. Dit zorgt ervoor dat de schade voor het waarborgfonds tot in de miljoenen kan oplopen. Bovendien vallen er ook regelmatig gewonden bij ongevallen met onverzekerde chauffeurs. De kosten van het waarborgfonds moeten trouwens worden betaald door de mensen die wel netjes hun premies overschrijven.

Het voorstel van Wathelet omvat drie grote onderdelen. Het eerste houdt een boeteverhoging in. "Momenteel legt een rechter tussen 600 en 6.000 euro boete op, maar dat schrikt niet genoeg af. We trekken de minimumboete op. De komende weken wordt duidelijk met hoeveel precies", verklaart de staatssecretaris.

Hiernaast zal er gebruik gemaakt worden van kentekenscanners, het zogenaamde ANPR-systeem, die geseinde wagens kunnen opsporen. "In de komende weken krijgen de agenten ook toegang tot een database met gegevens van onze Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) en de verzekeraars. Zo kan de politie in luttele seconden en vanop afstand een verzekering controleren", aldus nog Wathelet. "Wanneer de scanner alarmslaat, zal een agent wel nog steeds de boorddocumenten controleren vooraleer een proces-verbaal op te stellen."

Een laatste maatregel houdt in dat agenten meteen wielklemmen kunnen plaatsen bij betrapte automobilisten.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(9 stemmen, gemiddeld 4.89 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over verzekeren