Verzekeraars willen boordgegevens auto zelf kunnen opvragen

0
Reageer
Verzekeraars willen boordgegevens auto zelf kunnen opvragen

De Europese verzekeraars zijn het oneens met het standpunt van de autoproducenten. Die willen immers alle gegevens die  digitaal met de auto worden uitgewisseld via hun servers laten verlopen en slechts een deel daarvan openstellen voor andere partijen.

Steeds meer verzekeraars testen toepassingen uit, waarmee ze het gedrag van een autobestuurder kunnen opvolgen. Het stelt het in staat om een verzekeringsvoorstel op maat uit te werken en eventueel het gedrag van de bestuurder bij te sturen.

De Europese onderdelenleveranciers en autofabrikanten (ACEA/CLEPA) stelden onlangs echter een gemeenschappelijke technische architectuur voor de toegang tot de boordgegevens voor. Hierbij zou alle toekomstige communicatie en gegevenstoegang worden gekanaliseerd via de server van de autofabrikant. Slechts een deel van de gegenereerde gegevens zou dan naar 'een neutrale server' worden gestuurd en toegankelijk zijn voor onafhankelijke operatoren.

Volgens de verzekeraars ondermijnt deze oplossing het recht van de voertuigeigenaars om te beslissen met wie en voor welke doeleinden zij hun gegevens delen. Ze vrezen ook dat dit een ernstige bedreiging is voor de concurrentie in het digitale tijdperk. Veel diensten worden in toenemende mate afhankelijk van real-time boordgegevens.

Bent u op zoek naar een goedkope autoverzekering? Dan kunt u gebruik maken van de vergelijkingsmodule die Spaargids.be ontwikkelde.

Lees ook:

- Waarmee je moet rekening houden als je een autoverzekering afsluit 
- Aangifte auto-ongeval kan voortaan via smartphone of tablet  
- Belg bereid om gegevens over rijgedrag te delen met verzekeraar

 

Hoe interessant vond u dit artikel?
(2 stemmen, gemiddeld 5 van de 5)
Categorie: Algemeen nieuws over verzekeren