Al meer dan 15.000 handtekeningen voor behoud minimumrente spaarrekening

2
Reageer
Al meer dan 15.000 handtekeningen voor behoud minimumrente spaarrekening

15.270 mensen hebben intussen al de petitie van de consumentenorganisatie Test-Aankoop getekend om het wettelijk minimaal rendement op de spaarrekening te behouden. Ze willen daarmee een antwoord geven op de praktijken van een aantal bankiers om zelfs de minimale vergoeding van 0,11% te omzeilen.

Het is uiteraard normaal dat aandeelhouders worden beloond voor het geld dat ze hebben geïnvesteerd in het kapitaal van banken. Maar het is even logisch dat klanten een minimumrendement behouden voor hun spaargeld en niet worden blootgesteld aan een ongerechtvaardigde stijging van de kosten op hun rekeningen, stelt Test-Aankoop.

Volgens de consumentenorganisatie is de balans echter wat uit evenwicht. “Luidens onze schattingen zouden de vier grote banken van het land (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC) bijna 7 miljard euro aan dividenden moeten uitkeren aan hun aandeelhouders. De houders van een spaarrekening moeten zich ondertussen tevredenstellen met zo’n 200 miljoen euro aan rente”, hekelt de consumentenorganisatie. Om haar stelling kracht bij te zetten, startte de organisatie in september 2016 met een online petitie, die inmiddels dus al door duizenden werd getekend.

Op een gereglementeerde spaarrekening moet een bank ten minste een basisrente van 0,01% geven voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat plus een getrouwheidspremie van 0,10% voor tegoeden die minstens een jaar ongewijzigd behouden blijven.

Een aantal banken vindt dit in de huidige omstandigheden echter nog te veel. Het ingezamelde spaargeld dat ze niet kunnen omzetten in leningen moeten ze immers bij de Europese Centrale Bank plaatsen tegen een negatieve vergoeding van 0,40%. Met andere woorden ze moeten er extra voor betalen. Voorts moeten ze ook betalen voor de staatsgarantie op de tegoeden tot 100.000 euro per persoon. En dus dreigt de spaarrente een molensteen te worden.

KBC en BNP Paribas beslisten om geen gereglementeerde spaarrekening meer aan bedrijfscliënteel aan te bieden. Hun rekeningen worden omgezet in niet-gereglementeerde rekeningen waarop het minimum van 0,11% niet geldt.

Spaargids.be maakte voor u een overzicht van de opbrengsten van de spaarrekeningen voor particulierenn en voor bedrijven.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(7 stemmen, gemiddeld 3.29 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen