282, 20095

Belgische werknemers ontvangen gemiddeld 130.000 euro uit groepsverzekering

Belgische werknemers ontvangen gemiddeld 130.000 euro uit groepsverzekering

Werkgevers stoppen maandelijks gemiddeld 188 euro in de groepsverzekering van hun werknemers. Het levert hen bij de pensioenleeftijd gemiddeld een kapitaal op van zo’n 130.000 euro, wat op dat moment kan vertaald worden in 326 euro per maand, berekende verzekeringsmakelaar Aon.

Aon onderzoekt elke vier jaar de aanvullende pensioenplannen (groepsverzekeringen en pensioenfondsen) van 300.000 Belgische werknemers bij 210 bedrijven in 13 sectoren. Het rapport geldt als een referentiewerk over het thema.

Uit de Pensioenstudie 2018 blijkt dat werkgever voor een werknemer met een gemiddeld loon per maand ook zo’n 188 euro stort in een aanvullend pensioenplan, meestal een groepsverzekering. Op jaarbasis loopt dat bedrag dus op tot zowat 2.260 euro. De werknemers zelf doen daar jaarlijks gemiddeld 381 euro per jaar bij.

De bijdragen leveren tegen de pensioenleeftijd een mooi appeltje voor de dorst op: 130.000 euro of 2,5 keer het laatste jaarsalaris, wat kan omgezet worden in 326 euro extra pensioen per maand.

Let wel: de gemiddelden verbergen heel uiteenlopende regelingen tussen mensen met een verschillend statuut (arbeider, bediende, kaderlid), tussen sectoren en zelfs tussen bedrijven in eenzelfde sector.

Het aanvullend pensioen is ook onvoldoende om het verschil tussen het laatste loon en het wettelijke pensioen te overbruggen. Een bediende met een gemiddeld loon zou in 2017 een wettelijk pensioen ontvangen van 1. 656 euro netto. Dit is 71 procent van het laatste nettoloon. Met een aanvullend pensioen komt hier netto 326 euro per maand bij. Op die manier raakt de werknemer aan een vervangingsgraad van 84 procent van het laatste nettoloon.

Dat betekent dat werknemers die na de pensionering hun levensstandaard willen behouden tijdens hun loopbaan naast hun groepsverzekering nog zelf voor een extra pensioenkapitaal moeten instaan. Dat kan onder meer door aan individueel pensioensparen via een bankfonds of een pensioenspaarverzekering te doen, alsook door aan fiscaal aangemoedigd langetermijnsparen te doen.

 

Lees ook: 
- Tak21-spaarverzekering: welke kosten heeft u?
- Groepsverzekering maakt individueel pensioensparen niet overbodig 
- Pensioensparen: zinvol om meer dan 940 euro te storen in 2018?

Lees ook:

Andere tips over langetermijnsparen, pensioenspaarfondsen en pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.