Boete voor wie effectentaks niet betaalt

2
Reageer
Boete voor wie effectentaks niet betaalt

Wie de effectentaks niet betaalt, riskeert een boete van 750 euro tot 1.250 euro, schrijft de krant De Tijd.

De effectentaks wordt ingevoerd in 2018. Het gaat om een heffing van 0,15% op de waarde van alle tegoeden op een effectenrekening, met uitzondering van het pensioensparen, de levensverzekeringen en de niet-beursgenoteerde aandelen. De taks moet alleen worden betaald door wie 500.000 euro of meer op een effectenrekening heeft staan.

De waarde wordt op het einde van elk trimester berekend. Nadien wordt een gemiddelde gemaakt. Op die manier wordt vermeden dat spaarders net voor een bepaalde datum de tegoeden zouden verminderen om aan de taks te ontsnappen.

De taks kan worden ingehouden door de bank of ze kan door de spaarder via zijn belastingaangifte worden geregeld. Dat laatste is nodig indien hij bij meerdere banken of bij buitenlandse instellingen een effectenrekening bezit, waardoor zijn totaal boven 500.000 euro uitkomt.

De regeling via de belastingaangifte is ook goed voor wie een gemeenschappelijke effectenrekening bezit waarbij er een ongelijke verdeling - bijvoorbeeld 70% - 30% - is.

Gaat het om een effectenrekening met vruchtgebruik, dan moet de taks worden betaald door de vruchtgebruiker en niet door de blote eigenaar.

Om de spaarder aan te moedigen zijn aangifte niet te vergeten, zullen boetes worden opgelegd. Die kunnen oplopen tot 1.250 euro, las De Tijd in het voorontwerp van wet. Wie geen informatie verstrekt of dat laattijdig of onnauwkeurig doet, riskeert bovendien dat de taks wordt verhoogd van 0,15 procent naar 0,45 procent.

Spaargids.be maakte voor u ook een overzicht van de kosten die banken aanrekenen voor het beheer van de effectenrekening.

Lees ook:

- Taks op effectenrekeningen blijft vanaf de eerste euro 
- Hoe ontwijk ik taks op effectenrekeningen 
- Fiscus ontvangt lading gegevens over buitenlandse rekeningen van Belgen

 

Hoe interessant vond u dit artikel?
Categorie: Algemeen nieuws over beleggen