Fiscus ontvangt lading gegevens over buitenlandse rekeningen van Belgen

1
Reageer
Fiscus ontvangt lading gegevens over buitenlandse rekeningen van Belgen

De Belgische fiscus ontvangt in september de eerste automatische lading van gegevens over Belgen die rekeningen in het buitenland bezitten. Het gaat om informatie over het jaar 2016. Wie 'vergeten' is om buitenlandse tegoeden aan te melden, dreigt dus een vraag om inlichtingen te krijgen.

België maakt deel uit van een grote groep landen die zich geëngageerd hebben om de Common Reporting Standard (CRS-richtlijn) toe te passen. Dit houdt in dat de Belgische banken eenmaal per jaar informatie over niet-ingezetenen moeten overmaken aan de FOD Financiën. Het gaat om gegevens over de exacte identiteit van de klant (naam, adres, woonplaats, fiscaal identificatienummer, ...), inlichtingen over de bedoelde financiële activa, waarde van de financiële activa en financiële inkomsten (in het bijzonder intresten, dividenden en realisatiewaarden). De FOD Financiën geeft de inlichtingen vervolgens automatisch door aan de woonstaat van de betrokkenen. In ruil ontvangt de FOD Financiën dan soortgelijke inlichtingen over de financiële bezittingen van (fiscale) Belgen - dus inwoners van België - in het buitenland. Hun nationaliteit speelt daarin geen rol.

In totaal doen bijna honderd landen mee. Het gaat onder meer om de landen die aangesloten zijn bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Europese Unie.

De eerste informatie-uitwisseling op internationaal niveau over het jaar 2016 vindt plaats in september 2017.

Lees ook:
- Hoe ontwijk ik taks op effectenrekeningen 
- Fiscale vrijstelling op spaarboekje halveert 
- Zes keer sparen met een belastingvermindering

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(3 stemmen, gemiddeld 4.67 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen