Taks op effectenrekeningen blijft vanaf de eerste euro

4
Reageer
Taks op effectenrekeningen blijft vanaf de eerste euro

De taks van 0,15% op de effectenrekeningen die binnenkort zal worden ingevoerd, zal worden aangerekend vanaf de eerste euro voor alle rekeningen waarop een tegenwaarde van meer dan 500.000 euro staat. De voorbije dagen was daarover twijfel gerezen, maar de kernministers hebben de violen nu gestemd.

Wie voor 499.999 euro aan tegoeden op een effectenrekening heeft staan, moet de nieuwe heffing niet betalen. Wie 1 euro meer heeft, wel en dat op het hele bedrag. Hij is dus meteen 750 euro kwijt. De voorbije dagen was daarover heel wat wrevel ontstaan, maar de belangrijkste ministers van de regering-Michel verkozen daaraan niets te wijzigen.

Voor de berekening van het bedrag op de effectenrekening zal de globale waarde van de aandelen, kasbons, obligaties en warrants worden genomen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor aandelen in niet-beursgenoteerde ondernemingen, net als voor pensioenspaarfondsen, pensioenspaarverzekeringen en levensverzekeringen. Van die investeringen telt de waarde niet mee.

Verwacht wordt dat heel wat mensen zullen proberen om de taks te ontlopen. Dat kan bijvoorbeeld door aandelen op naam te laten zetten bij het uitgevende bedrijf.

De wetsontwerpen van de regering gaan nu naar de Raad van State. Mocht die bemerkingen maken, dan zal de regering die op dat moment behandelen.

Naast de taks moeten beleggers ook rekening houden met de gewone kosten van hun effectenrekening. Spaargids.be maakte er een overzicht van.

Lees ook:

- Hoe ontwijk ik taks op effectenrekeningen
- Overheid wil uw rekeningen direct kennen 
- Fiscus ontvangt lading gegevens over buitenlandse rekeningen van Belgen

Categorie: Algemeen nieuws over beleggen