282, 18721

Goud is geen veilige haven voor je spaarcenten

Goud is geen veilige haven voor je spaarcenten

Bijna elke keer als er tumult is op de financiële markten veert de goudprijs op. Daardoor wordt het edelmetaal wel eens omschreven als een veilige haven. Toch kan het ook in die haven hevig stormen en is een goudbelegging niet zonder risico.

Grillige belegging

Vluchten naar veiligheid en intussen je spaarcenten nog goed laten renderen: dat is vaak het uitgangspunt van beleggers die zich op de goudmarkt wagen. Het edelmetaal heeft nu eenmaal een enorme aantrekkingskracht. Doorheen de eeuwen kreeg het ook de status van een veilige haven.

Toch is goud niet de veilige belegging die velen er in zien. Werp eens een blik op de grafiek met de goudkoers en je ziet meteen dat het koersverloop even grillig is als dat van een aandeel. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Spanningen op het internationale politieke toneel, de evolutie van de rente, vraag en aanbod of de dollarkoers: het zijn maar enkele van de factoren die elk apart de prijs van goud een beetje hoger duwen of net naar beneden drukken.

Veel spaarders denken wel te kunnen leven met het grillige verloop van de goudprijs omdat ze ervan uitgaan dat op de lange termijn de goudkoers toch altijd hoger gaat. Dat is een grote misvatting. De vorige goudgekte dateert al van de jaren ‘70. De goudprijs steeg tot absolute recordniveaus. Tot de zeepbel barstte en de goudprijs helemaal onderuit ging. Wie in 1980 op het toppunt van de goudgekte zijn spaarcenten in goud stopte, moest na de crash 25 jaar wachten om zijn spaarcenten volledig te recupereren.

Geen regelmatig inkomen…

Beleg je in goud? Hou er dan wel rekening mee dat je geen rente of dividend ontvangt. Het rendement is helemaal afhankelijk van de meerwaarde die je realiseert op het moment dat je je goud weer verkoopt. Daardoor is het niet geschikt voor spaarders die met hun beleggingen een regelmatig inkomen willen genereren.

Net zoals bij een aandeel wisselen periodes met dalende en stijgende koersen mekaar af, waardoor het instapmoment cruciaal is voor het uiteindelijke rendement. Sinds begin dit jaar is de goudprijs al ruim 10% gestegen. Maar sinds begin 2013 is de goudprijs dan weer 30% gedaald. Het illustreert dat spaarders best naar goud kijken op dezelfde manier als naar andere beleggingen (zoals aandelen en obligaties). Het komt er toch altijd op neer om niet blind te zijn voor de risico’s en een beleggingsportefeuille samen te stellen met verschillende activa.

… maar wel een verzekering

Goud heeft daarentegen wel één unieke eigenschap: als aandelen of obligaties crashen, is de kans groot dat de goudprijs fors de hoogte inschiet. Net daarom wordt een goudbelegging wel eens omschreven als een verzekering tegen dreigend onheil. Als andere beleggingen de dieperik ingaan, kan goud de verliezen van de volledige portefeuille een klein beetje compenseren.

Toch adviseren de meeste beleggingsexperts om niet meer dan 5% van de beleggingsportefeuille in goud te stoppen. Want goud doet het goed als er paniek heerst op de financiële markten, maar de goudprijs blijft vaak achter op momenten dat alles goed gaat en aandelen wel vlot hoger koersen.

Kristallen bol

Het edelmetaal kan dus een plaats hebben in een beleggingsportefeuille, maar alleen als die is samengesteld uit verschillende activa waardoor de risico’s zo maximaal mogelijk worden gespreid. Want meer nog dan bij andere beleggingen laat de koers van goud zich heel lastig voorspellen. Zo veerde de goudprijs aanvankelijk op nadat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen won. Maar intussen duwden de hogere dollarkoers en de stijgende rente de prijs van het edelmetaal naar beneden.

Niemand heeft een kristallen bol die kan voorspellen welke richting de goudprijs uitgaat. Goud kan dus een interessante belegging zijn, maar dat is lang niet hetzelfde als beweren dat goud een veilige haven is waar je spaarcenten helemaal veilig zijn.

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.