Ook met beperkt budget kan je investeren in vastgoed

0
Reageer
Ook met beperkt budget kan je investeren in vastgoed

Wie wil investeren in vastgoed hoeft niet noodzakelijk een paar honderdduizend euro te hebben. Ook voor een kleiner budget is er wel een vastgoedbelegging haalbaar.

Eigen spaargeld als hefboom

Het is geen geheim dat de spaarrentes maar povertjes zijn. Daarom zijn veel mensen op zoek naar alternatieven en richten ze hun blik op vastgoed. Maar als het gaat over vastgoed, klinkt het nogal vaak dat je daarvoor meteen wel een groot startkapitaal nodig is. Toch is dat niet noodzakelijk het geval. Daarom zetten we enkele betaalbare opties op een rij.

Het spaargeld dat je vrij hebt om te investeren, kan als hefboom dienen om bij de bank een lening los te weken. Concreet: momenteel eisen de meeste banken dat je voor een hypothecaire lening 20% van de aankoopwaarde zelf op tafel kan leggen. Heb je 35.000 euro op een spaarrekening die vrij is om mee te investeren - dus naast het spaargeld dat je echt nodig hebt om onvoorziene uitgaven op te vangen - dan kan je in totaal 175.000 euro spenderen voor de aankoop van een woning. Als je een beetje goed uitkijkt naar een interessante investering zou je dus een klein appartementje of een studio kunnen kopen.

TIP: Vergroot je hefboom met de goedkoopste woonlening

Garageboxen

Ben je op zoek naar vastgoed met een minder hoog kostenplaatje en minieme onderhoudskosten? Dan zijn garageboxen een goede optie. Meestal betaal je voor een garagebox 20.000 à 35.000 euro, die je vervolgens kan verhuren aan 100 à 150 euro per maand. Soms duiken er ook verkoopprijzen op van 50.000 euro, maar dan gaat het meestal al over absolute toplocaties.

Hoe zit het met de risico’s? Die zijn eerder beperkt. De gouden regel is natuurlijk wel – zoals altijd bij een investering in vastgoed – om garageboxen te kiezen op een goede locatie. Vooral in steden zijn ze heel gegeerd. Om te beginnen zijn parkeerplekken heel schaars geworden en hebben steeds meer appartementsbewoners nood aan extra bergruimte.

Beleggen in vastgoedondernemingen

Wie een bescheiden vastgoedinvestering wil doen, kan ook aandelen kopen van beursgenoteerde vastgoedondernemingen zoals Cofinimmo, Home Invest Belgium of WDP. Het grote voordeel is dat van een optimale spreiding: met een bescheiden bedrag kan je investeren in verschillende vastgoedvennootschappen, want meestal heb je al een aandeel voor 30 à 90 euro.

Bovendien staan de vastgoedbedrijven ook bekend als gulle dividendbetalers: het dividendrendement schommelt tussen 3% en 6%. Dat rendement is dus al een stuk hoger dan dat van het spaarboekje, terwijl je voor de lange termijn ook nog kan uitgaan van koesstijgingen.

Let wel: het voorbije jaar zijn de aandelenkoersen van veel vastgoedvennootschappen als fors gestegen. En hoewel ze actief zijn op de vastgoedmarkt, blijven het wel aandelen. Als de beurzen onderuit gaan, dan is de kans ook heel groot dat de aandelenkoersen van vastgoedvennootschappen een knauw krijgen.


TIP: Neem een goedkope effectenrekening zodat kosten je rendement niet aantasten.

Lees ook:

- Is een eigen huis je beste investering
-
Hoe ouders hun kinderen kunnen helpen met hun woonlening
- Waarom je niet moet wachten om een huis te kopen

 

 

 

 

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(1 stem, gemiddeld 4 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen