282, 24799

Spaarders trokken al 200 miljoen euro terug van e-DEPO’s

Spaarders trokken al 200 miljoen euro terug van e-DEPO’s

De spaarders hebben sinds mei, toen minister van Financiën Vincent van Peteghem de maximumvergoeding op de e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas (DCK) beperkte tot 2,50%, al 200 miljoen euro van hun tegoeden teruggetrokken. Op dit moment zijn er nog 20.239 rekeningen actief met een bedrag van 1,7 miljard euro.

De Depositorekening kende in 2023 een vliegende start.  Van 5.278 rekeningen met een totaal bedrag van 1,16 miljard euro in december 2022 ging het naar 19.440 rekeningen met 1,9 miljard euro aan inlagen in april.

De rekeningen waren toen ook erg attractief. Terwijl de banken nog een erg lage intrest op hun spaarrekeningen gaven, viel bij de afdeling van de Federale Overheidsdienst Financiën een mooie rente te verdienen. Voor januari was dat 2,40%, voor februari  2,80%, voor maart 2,90% en voor april zelfs 3,10%. Aanzienlijk meer dus dan op een klassieke ‘risicoloze’ belegging.

De rente op de e-DEPO van de Depositio- en Consignatiekas is immers gekoppeld aan de rente op staatsleningen met een resterende looptijd van 1 jaar. Elke vijfde laatste werkdag van de maand maakt de DCK een gemiddelde van de rente die voor leningen sinds de vorige berekening werd geboden op de financiële markten. Dat rondt ze vervolgens af op 0,10%. En die rente geldt dan op de e-DEPO’s voor de komende maand.

De spaarder moet wel zijn spaargeld minstens twaalf maanden laten staan om recht te hebben op de intrest.

 

Plafond

Eind april besliste minister van Financiën Vincent van Peteghem echter om een einde te maken aan het genereuze systeem en de rente op de e-DEPO te plafonneren op 2,50%. Hij deed dat op verzoek van het Agentschap van de Schuld. Dat vreesde te hoge sommen op de e-DEPO. Mochten die ooit in korte tijd worden teruggetrokken, dan kon dat tot financieringsproblemen voor de overheid leiden. Gelden op een e-DEPO zijn namelijk onmiddellijk opvraagbaar.

“Na de aftopping van de intrest werden er enkele grote bedragen opgevraagd, met een piek aan in juli en begin september, naar aanleiding van de uitgifte van de staatsbon. Sedertdien zijn de opvragingen gestabiliseerd”, zegt woordvoerder Francis Adyns van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Het aantal geopende depositorekeningen nam sedert de aftopping weliswaar nog langzaam toe, maar de totale inlagen daalden. Momenteel zijn er nog 20.239 dossiers met een totale inlage van 1,7 miljard euro.

Intussen bieden diverse banken al meer concurrentiële tarieven

Tip: Hier vindt u de rente die banken momenteel geven op hun spaarrekeningen

 

Lees ook:

Andere tips over termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.