Welke kosten rekent de bank aan bij een overlijden?

Na het overlijden van een dierbare staat de erfgenamen een reeks kosten te wachten. Naast de belasting op de erfenis rekent ook de bank een vergoeding aan. Onder de noemer ‘aanrekening kosten nalatenschap’ bundelt ze de vergoeding voor de administratieve formaliteiten die ze moet vervullen in geval van overlijden. Een analyse van Spaargids.be leert dat sterven bij de ene bank een pak duurder uitvalt dan bij de andere.
De erfgenamen moeten bij het overlijden van een naaste zelf contact opnemen met alle banken waar de overledene tegoeden zoals bankrekeningen, spaarrekeningen, depositoboekjes, kluizen, enzovoort had. De bank is dan wettelijk verplicht die bedragen te blokkeren. Ze stelt tevens een overzicht op van alle tegoeden en maakt dat over aan de Administratie der Registratie. Pas daarna kan ze overgaan tot uitbetaling van de gelden aan de erfgenamen.
Van gratis tot 151,25 euro dossierkosten
De bank bepaalt vrij hoeveel zij de erfgenamen voor die administratieve taken aanrekent. Spaargids.be brengt die kosten in kaart en bundelt ze in een vergelijkend overzicht.
Weinig banken rekenen helemaal geen kosten aan voor het nalatenschapsdossier. Enkel bij Bank De Kremer gebeurt dat nog gratis voor iedere klant. Bij verschillende andere spelers vraagt de bank geen vergoeding bij een overlijden van personen onder de 18 jaar.
De dossierkosten lopen het hoogst op bij ING, met een vergoeding van 151,25 euro.
Sommige banken koppelen de kosten aan de bij de bank aanwezige tegoeden. Ze maken een onderscheid tussen hoge en lagere bedragen. BNP Paribas Fortis rekent bijvoorbeeld 150 euro aan voor een totaal van minstens 2.500 euro aan geblokkeerde tegoeden en 50 euro bij kleinere bedragen. MeDirect bepaalt de afrekening op basis van de benodigde onderzoeksprocedure.
Daarnaast rekenen verschillende banken ook een vaste vergoeding aan per jaar dat het dossier openstaat. Banken kunnen tevens extra kosten aanrekenen voor het opmaken van een inventaris bij het openen van een kluis van de overledene.
Hoe vindt u alle banktegoeden van de overledene terug?
Als erfgenaam weet u niet altijd waar de overledene een bankrekening of effectendossier had afgesloten. Een bankonderzoek via de dienst Bankresearch van Febelfin maakt het mogelijk om op te zoeken of iemand klant was bij één of enkele banken gedurende een periode van drie jaar voor zijn of haar overlijden. Je kan die aanvraag ook laten uitvoeren door een notaris, een curator (bij een onbeheerde nalatenschap) of een advocaat. OCMW’s springen in de bres voor de tegoeden van onder meer bejaarden en steunaanvragers.
Hoe evalueert u de dienstverlening van uw bank? Vul onze korte enquête in. U kunt er een prachtige prijs mee winnen.
- Regering wil aftrekbare bedragen bevriezen
- Hoeveel geeft u het best voor een communie of lentefeest als (groot)ouder?
- Hoe laat u 500 euro spaargeld per maand het meest opbrengen?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.