Naam Belfius bestaat reeds in de VS

Dexia verandert binnenkort in Belfius. Toch is de naam Belfius niet uniek. De Belg Filip Verley richtte in 2009 het Amerikaanse Belfius Corporate LLC op, een consultancybedrijf in de financiële sector.

In de komende maanden zal Dexia Bank België een naamsverandering ondergaan. Belfius wordt de nieuwe naam.

Maar Belfius is geen unieke naam. In 2009 richtte de Belg Filip Verley in Amerika het bedrijf Belfius Corporate LLC op. Verley verhuisde in '96 naar de VS en woont nu in Florida.

De man is compleet verrast wanneer we hem contacteren. "Ik wist totaal niet wat er in België aan de hand is. Ik heb destijds inderdaad de naam Belfius gekozen voor mijn bedrijf. De naam is een kleine woordspeling op mijn persoonlijke situatie. BEL, omdat ik een Belg ben. FI zijn de eerste twee letters van mijn naam, en US omdat ik naar de VS verhuisd ben."

Belfius Corporate LLC geeft consultancy in de financiële wereld van de voorafbetaalde kredietkaarten, maar het bedrijf staat volgens Verley sinds een jaar op inactief. "Ik heb nu een vaste job bij een TXVIA, (een bedrijf dat betaaltransacties verwerkt) en heb mijn vennootschap niet meer gebruikt".

Heeft Dexia contact genomen met Verley? Hij beweert van niet, "maar misschien moet ik toch zelf eens bellen en vragen wat ze daar van plan zijn met mijn bedrijfsnaam, voegt hij er al grappend aan toe.

Maar hoeveel slaagkans maakt een juridische procedure tegen Dexia Bank België? Veronique Pede van Eubelius, een advocatenkantoor met expertise in merkenrecht: "De merknaam Belfius is door Dexia geregistreerd in de Benelux en Europa. Merknamen zijn territoriaal. Dat maakt het voor een bedrijf dat enkel actief is in de VS, zeer moeilijk om iets in te brengen tegen een registratie in Europa."

BIIP, een bedrijf gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten, wijst op de auteursrechterlijke bescherming. Marnix Moens van BIIP: "Als de naam Belfius nog niet bestond en Mr Verley heeft de naam zelf bedacht, dan zou hij eventueel het auteursrecht kunnen inroepen, alhoewel dat auteursrecht op naamgeving heel moeilijk ligt. Zijn zaak wordt wel sterker omdat hij het gebruikt als handelsnaam."

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)


Categorie: Belfius Bank nieuws over sparen, Sparen bij Belfius Bank