Ethias verlengt afkoop First-rekeningen

5
Reageer
Ethias verlengt afkoop First-rekeningen

Verzekeraar Ethias verlengt zijn aanbod om de oude First-rekeningen af te kopen met een bonus van 25% tot 14 juli. Van de 607 miljoen euro die bij het begin van de operatie nog openstond, is meer dan de helft aan aangemeld voor terugbetaling.

De First-spaarverzekeringen die voor september 2003 werden afgesloten, zijn een blok aan het been van Ethias. De spaarders kregen een levenslange vaste rente op hun inleg, wat bij de huidige lage rentestand zwaar in het vlees van de verzekeraar snijdt. De gemiddelde rente die hij moet uitbetalen bedraagt immers 3,40%.

Ethias wil zoveel mogelijk klanten overtuigen om hun rekening vervroegd stop te zetten. In ruil daarvoor krijgen ze, net als bij een vorige opkoopactie, een bonus van 25% op hun spaartegoed. De voorwaarde is wel dat ze meteen hun volledig contract laten afkopen.

De beslissing past in het streven van Ethias om afscheid te nemen van haar First-rekeningen. De maatregel werd overigens opgelegd door de Europese Commissie toen de verzekeraar tijdens de financiële crisis een beroep diende te doen op staatshulp om het hoofd boven water te kunnen houden.

De contracten die niet door de spaarder worden stopgezet, zullen trouwens worden verkocht door Ethias. De verzekeraar spreekt daarover ook met buitenlandse overnemers.

De overnemer zal de rechten en plichten overnemen. Op dat vlak verandert voor de spaarder dus niets. Voor een overdracht is er trouwens al een goedkeuring gegeven door de Nationale Bank.

Voor de staatsgarantie op de tegoeden geldt dat echter niet. Als de portefeuille wordt overgenomen door een verzekeraar uit een ander land waar een dergelijke garantie niet geldt voor spaarverzekeringen, zal de consument het voortaan dus zonder moeten stellen.

Het aanbod van Ethias was aanvankelijk van kracht tot 7 juli 2017, maar wordt nu dus met een week verlengd.

Voor het opstarten van de operatie liepen er nog 12.240 contracten en bedroegen de uitstaande reserves ervan 607 miljoen euro. Tot op vandaag werd er reeds overgegaan tot de terugbetaling van een bedrag van 268 miljoen euro. Dit bedrag dient nog verhoogd te worden met de terugbetalingen die zullen gebeuren tot op 14 juli. Op dit ogenblik schat Ethias dat er nog voor 110 miljoen euro aan bijkomende betalingen zal gebeuren. In totaal zal dit neerkomen op meer dan de helft van de reserves.

Spaargids.be maakte voor u ook een overzicht van de tak21-spaarverzekeringen op de Belgische markt. U kunt ook mee de discussie voeren op ons forum.

Lees ook:
- Betere beoordeling voor kredietwaardigheid Ethias 
- Beleggingsverzekering als oplossing in tijden van lage rente 
- Test-Aankoop vraagt stopzetting First-campagne Ethias

Hoe interessant vond u dit artikel?
(1 stem, gemiddeld 5 van de 5)
Categorie: Ethias nieuws over verzekeren