Fidea komt in Chinese handen terecht

0
Reageer
Fidea komt in Chinese handen terechtDe verzekeringsmaatschappij Fidea, tot voor enkele jaren nog een onderdeel van de KBC-groep, komt in Chinese handen terecht. De nieuwe eigenaar wordt Anbang Insurance Group.

Fidea was tot eind 2011 het tweede verzekeringsmerk uit de KBC-groep. Terwijl KBC de polissen onder eigen naam verkocht via een netwerk van zelfstandige agenten en via de loketten van KBC Bank liep de verkoop van verzekeringen bij Fidea via onafhankelijke makelaars die voor meerdere maatschappijen werkten.

KBC diende Fidea overigens verplicht van de hand te doen omdat het tijdens de financiële crisis een beroep had moeten doen op overheidssteun. Europa wou immers niet dat de betrokken ondernemingen daaruit een strategisch voordeel zouden halen.

KBC verkocht Fidea daardoor noodgedwongen aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij JC Flowers. Het kreeg er 243,6 miljoen euro voor.

JC Flowers stapt na nauwelijks drie jaar echter al uit de boot. Het schuift de Vlaamse verzekeraar door naar het Chinese Anbang Insurance. Dat is een maatschappij met zetel in Peking, dat actief is in zowel schade- als levensverzekeringen, als in ziekteverzekeringen en vermogensbeheer. Ze haalt er een marktaandeel van 3,6%. De onderneming telt 20 miljoen klanten. Ze heeft ook 30.000 werknemers op de loonlijst staan.

Anbang ziet in de overname van Fidea een mogelijkheid om in België actief te worden.

Merknaam blijft behouden

Operationeel geeft de verandering van aandeelhouder vooralsnog geen gevolgen. Fidea blijft onder zijn eigen naam werken. Ook het management verandert niet.

Het bedrag dat de Chinezen moeten betalen, werd niet bekendgemaakt. Anbang kocht recentelijk nog het Waldorf Astoria-hotel in New York. Het ging om de grootste vastgoedtransactie van een Chinees bedrijf in de VS.

Verwacht wordt dat de effectieve eigendomsoverdracht begin 2015 gebeurt.

Hoe interessant vond u dit artikel?
(2 stemmen, gemiddeld 5 van de 5)
Categorie: Fidea nieuws over verzekeren