BNP Paribas Fortis krijgt boete voor verkoop Griekse staatsobligaties

0
Reageer
BNP Paribas Fortis krijgt boete voor verkoop Griekse staatsobligaties

BNP Paribas Fortis heeft een boete van 700.000 euro gekregen omdat de bank nog Griekse staatsobligaties aan voorzichtige klanten verkocht op een moment dat die al duidelijk risicovol waren.

Griekenland kwam in 2009 in een financiële en economische crisis terecht waarbij het land het vertrouwen van de financiële markten en de Europese instellingen verloor.  Vanaf het voorjaar van 2010 vertaalde zich dat ook in lagere scores bij de agentschappen die de kredietwaardigheid van het land beoordeelden.

Bij BNP Paribas Fortis werd de beoordeling van de risico’s echter pas op 24 november 2011 aangepast. In de tussenperiode verkocht de bank ook nog Griekse staatsobligaties aan al haar klanten, dus inclusief aan mensen met een defensief profiel.

Na die datum werden de Griekse overheidsobligaties als zeer risicovolle producten beschouwd in het model van de bank. Niettemin konden risicoschuwe beleggers deze ook dan nog kopen, weliswaar met advies en tegen de interne adviescodes van de bank in.

De FSMA, de toezichthouder die over de belangen van de particulieren spaarders moet waken, heeft de bank daarom een boete van 700.000 euro gegeven. Tevens moet ze de beleggers vergoeden die na 30 maart 2011 onder beleggingsadvies of discretionair vermogensbeheer Griekse overheidsobligaties hebben aangekocht tegen de kenmerken van hun beleggersprofiel of tegen de adviescodes van de bank in.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(4 stemmen, gemiddeld 5 van de 5)


Categorie: BNP Paribas Fortis nieuws over sparen, Sparen bij BNP Paribas Fortis