zelf brood bakken
Re: zelf brood bakken
Ik heb ook eens het elektrisch verbruik gemeten van de machine, omdat ik dacht dat het wel eens veel zou kunnen zijn.
Maar dat blijkt goed mee te vallen.
Cyclus van 3u40 (volkorenbrood), broodje van 415g bloem + 250 water.
Totaal verbruik : 0,31 kWh (aan men Ecopower tarief dus €0,07)
Vermogen tijdens het kneden : 75 W
Vermogen van de verwarmingsweerstand : 465 W
Maar dat blijkt goed mee te vallen.
Cyclus van 3u40 (volkorenbrood), broodje van 415g bloem + 250 water.
Totaal verbruik : 0,31 kWh (aan men Ecopower tarief dus €0,07)
Vermogen tijdens het kneden : 75 W
Vermogen van de verwarmingsweerstand : 465 W
72% aandelen, 16% obligaties, 12% cash
Re: zelf brood bakken
Hey, Dat is interessant. Thanks reteiP
Dat valt inderdaad goed mee qua verbruik.
Binnenkort toch ook eens uitproberen
Dat valt inderdaad goed mee qua verbruik.
Binnenkort toch ook eens uitproberen
Re: zelf brood bakken
Wij gebruiken al jàren een broodmachine thuis. Het is jaren geleden dat ik nog eens in een bakkerij was. Je bespaart enorm veel tijd door zélf brood te bakken, in een machine althans. De mercedes onder de broodmachines is de panasonic, met automatische gist en rozijnendispenser. Bij de goedkope machines is die er niet aan, zodat je niet 'uitgesteld' kan bakken. De gist mag er namelijk niet direkt bij, als je brood pas over pakweg 10 uren klaar moet zijn. Het kleinste brood is ongeveer 400gr bloem, doch wij bakken ook broden van 200 en 300gr, zelfs op stand XL. Wij (de rest en ik) gebruiken nooit suiker in het brood, en slechts de helft van de voorgeschreven hoeveelheid zout. Nooit boter, alleen olie (diverse goedkope soorten)
Tot slot nog dit : als je begint met broodbakken, zorg voor een apparte plaats, met werkhoek en schabben, stroomvoorziening en voldoende licht. 2 keukenweegschalen, liefst met ingebouwde klok. Plaats alle ingredienten netjes, en zorg voor stromend water in de buurt. Je hebt al vlug een apparte kamer ingericht, uitsluitend om brood te bakken. Je kan niet vlug-vlug-vlug op de rand van de keukentafel wat brood bakken, het wordt een stal als je dat zo doet.
Zorg ook dat je een 'uitschudrooster' hebt, om het vers gebakken brood te laten uitzweten en afkoelen.
Als je het brood 'dubbelgebakken' wil hebben, zoals ik, laat het dan éérst afkoelen, en plaats het dan 15 minuten in een heteluchtoven op 240°C.
Nooit opslaan in zakken, gewoon open en bloot op een broodplank, zo snel mogelijk opeten en nieuw bakken. Wij bakken er ongeveer 28 per maand. Gemiddelde kostprijs (àlles ingerekend, ook de machines, electr. enz) : 35c/brood en 5X beter dan bij de bakker!
Tot slot nog dit : als je begint met broodbakken, zorg voor een apparte plaats, met werkhoek en schabben, stroomvoorziening en voldoende licht. 2 keukenweegschalen, liefst met ingebouwde klok. Plaats alle ingredienten netjes, en zorg voor stromend water in de buurt. Je hebt al vlug een apparte kamer ingericht, uitsluitend om brood te bakken. Je kan niet vlug-vlug-vlug op de rand van de keukentafel wat brood bakken, het wordt een stal als je dat zo doet.
Zorg ook dat je een 'uitschudrooster' hebt, om het vers gebakken brood te laten uitzweten en afkoelen.
Als je het brood 'dubbelgebakken' wil hebben, zoals ik, laat het dan éérst afkoelen, en plaats het dan 15 minuten in een heteluchtoven op 240°C.
Nooit opslaan in zakken, gewoon open en bloot op een broodplank, zo snel mogelijk opeten en nieuw bakken. Wij bakken er ongeveer 28 per maand. Gemiddelde kostprijs (àlles ingerekend, ook de machines, electr. enz) : 35c/brood en 5X beter dan bij de bakker!
Re: zelf brood bakken
Neem je dan olijfolie, gewone maisolie, of...?neuro schreef:Nooit boter, alleen olie (diverse goedkope soorten)
Kan je dit verklaren? Waarom 2 weegschalen en vooral waarom ingebouwde klok?neuro schreef:Tot slot nog dit : als je begint met broodbakken, zorg voor een apparte plaats, met werkhoek en schabben, stroomvoorziening en voldoende licht. 2 keukenweegschalen, liefst met ingebouwde klok.
Wat voordeel heb je hierbij? En bak je het de eerste keer dan minder lang als normaal?neuro schreef:Als je het brood 'dubbelgebakken' wil hebben, zoals ik, laat het dan éérst afkoelen, en plaats het dan 15 minuten in een heteluchtoven op 240°C.
Re: zelf brood bakken
olie : maisolie, arachideolie, notenolie, zonnebloemolie, olijfolie. Het is véél gemakkelijker te doseren dan boter, én gezonder.
Een klok in de buurt is handig als je uitgesteld bakt, je moet immers uitrekenen dat je thuis bent op de moment dat het brood klaar is.
Op sommige weegschalen is een klok, zoniet hang een klok in de buurt. Een tweede weegschaal is handig voor als je plots een lege batterij hebt als je bezig bent, heb ik meegemaakt. Zulke weegschalen kosten ook niet veel. (8 euro)
Dubbelgebakken brood verkoopt men hier ook bij bijna alle bakkers. De korst is krokanter. Ik maak dat dus zelf. Ik bak het de eerste keer ook 'normaal'. Je moet wel wachten tot het afgekoeld is, zodat het bakproces gestopt is, voor je het in de oven steekt.
Een klok in de buurt is handig als je uitgesteld bakt, je moet immers uitrekenen dat je thuis bent op de moment dat het brood klaar is.
Op sommige weegschalen is een klok, zoniet hang een klok in de buurt. Een tweede weegschaal is handig voor als je plots een lege batterij hebt als je bezig bent, heb ik meegemaakt. Zulke weegschalen kosten ook niet veel. (8 euro)
Dubbelgebakken brood verkoopt men hier ook bij bijna alle bakkers. De korst is krokanter. Ik maak dat dus zelf. Ik bak het de eerste keer ook 'normaal'. Je moet wel wachten tot het afgekoeld is, zodat het bakproces gestopt is, voor je het in de oven steekt.
Re: zelf brood bakken
Wat ik overigens bedoel is : als je zinnens bent om regelmatig brood te bakken, moet je er ergens een vaste plek voor maken, waar alles kan blijven staan : de machine, diverse bloemsoorten, olien, suiker, zout, weegschalen, lepels, uitschudrooster, hittebestendige handschoenen, enz...als je dat telkens allemaal uit je kasten moet halen zal je dat niet lang volhouden, dat is méér werk dan het brood bakken. Ook alle bijkomende ingredienten : gist, rozijnen, zemelen, diverse zaden en pitten, chocolade, havermout enz moeten binnen handbereik staan.
Als je dus zeer krap behuisd bent, ga dan maar liever naar de bakker.
Uitgespaarde tijd op jaarbasis (omdat je niet naar de bakker moet) : 365 x 5 minuten = 1825 minuten = 30 uren.
Als je dus zeer krap behuisd bent, ga dan maar liever naar de bakker.
Uitgespaarde tijd op jaarbasis (omdat je niet naar de bakker moet) : 365 x 5 minuten = 1825 minuten = 30 uren.
Re: zelf brood bakken
neuro, hoe doseer je dan de olie?
Gewoon op gewicht zoals in het recept, maar dan ipv boter?
Ik heb de ervaring dat brood met een goeie hoeveelheid boter veerkrachtiger en langer houdbaar is.
Tov weinig vetstof of olie, dat brood dan sneller verpulverd.
Gewoon op gewicht zoals in het recept, maar dan ipv boter?
Ik heb de ervaring dat brood met een goeie hoeveelheid boter veerkrachtiger en langer houdbaar is.
Tov weinig vetstof of olie, dat brood dan sneller verpulverd.
72% aandelen, 16% obligaties, 12% cash
Re: zelf brood bakken
Het allersimpelste om alles te doseren, zowel bloem, zout, olie enz...is : neem de kuip van de machine, plaats ze op de weegschaal, zet met de tarra-knop de weegschaal op 0. vul vervolgens de bloem, zout olie in de kuip, en lees het gewicht direkt af. Dus als je bloem op 400gr gevuld hebt, zout bijvoegen tot 405gr, olie tot 425gr, nomaals tarra op 0 zetten, 280mL water, enz. Je moet dat uiteraard niet allemaal appart gaan afwegen!
Bij mij duurt het vullen en starten 1 minuut.
Bij mij duurt het vullen en starten 1 minuut.
Re: zelf brood bakken
Diegene die boter gebruiken, gebruik je dan margarine (solo, becel, vitelma, ... en vast of vloeibaar), of échte (hoeve)boter?
Re: zelf brood bakken
Als je boter gebruikt -het maakt totaal niet uit dewelke- heb je het probleem dat je telkens een lepel of mes moet bevuilen om uit het pakje te scheppen. Die lepel moet je dan weer met water en zeep proper maken. Olie giet je direkt vanuit de fles in de kuip, het gewicht aflezend op de display. Je bevuilt niets!
Nadat het brood gebakken is en verwijderd is, kuip laten afkoelen, en water in zetten. Onthoud dat de as waar het kneedmes opzit, gesmeerd wordt door de deeg zélf, er is een zekere speling tussen de as en de bus waar hij in draait. Dus maak dat telkens proper door er een tijdje water in te laten staan.
Goedkope kuipen bakken aan. Dure kuipen -zoals van Panasonic- niet, die is bekleed met diamantpoeder.
Nadat het brood gebakken is en verwijderd is, kuip laten afkoelen, en water in zetten. Onthoud dat de as waar het kneedmes opzit, gesmeerd wordt door de deeg zélf, er is een zekere speling tussen de as en de bus waar hij in draait. Dus maak dat telkens proper door er een tijdje water in te laten staan.
Goedkope kuipen bakken aan. Dure kuipen -zoals van Panasonic- niet, die is bekleed met diamantpoeder.
Re: zelf brood bakken
Ik gebruik gewoon solo boter, je moet deze wel in brokjes toevoegen, niet als 1 klomp.anonymous schreef:Diegene die boter gebruiken, gebruik je dan margarine (solo, becel, vitelma, ... en vast of vloeibaar), of échte (hoeve)boter?
Klassieke bakkers zullen misschien eerder echte boter of reuzel gebruiken.
72% aandelen, 16% obligaties, 12% cash
Re: zelf brood bakken
Daar heb ik een vaatwasser voorneuro schreef:Als je boter gebruikt -het maakt totaal niet uit dewelke- heb je het probleem dat je telkens een lepel of mes moet bevuilen om uit het pakje te scheppen. Die lepel moet je dan weer met water en zeep proper maken. Olie giet je direkt vanuit de fles in de kuip, het gewicht aflezend op de display. Je bevuilt niets!

Re: zelf brood bakken
das hier een brood-bak gedoe of site aan het worden zeker, verschuif da is naar de kroeg
Re: zelf brood bakken
Vandaag mijn broodbak ontmaagding gehad.
Voor een eerste keer, beter gelukt dan gedacht.
In het begin dacht ik wel dat ik iets verkeerd gedaan had, daar het deeg de eerste tijd niet wou rijzen. Maar na een tijdje kwam het toch goed.
Ik heb toch nog enkele vragen:
Ik heb het gebakken in een Primo(ja ik weet dat er betere zijn, maar dit apparaat heb ik gekregen en om mee te beginnen....)
Ik heb 200g witte bloem (Surfina van Aveve) + 300g volkoren (ook van Aveve) genomen.
Nu stond er in de handleiding van die Primo, dat je voor normaal brood programma 1 (2u53) moet nemen, en voor volkoren programma 3 (3u32). Nu heb ik dus het laatste genomen, maar vroeg me af, of dit niet wat overkill is. Enig idee of het eerste ook niet moet genoeg zijn?
Ik heb hier ook al verschillende prijzen gelezen.
Nu heb ik voor 2 zakken bloem (witte en volkoren) en droge gist 8,25 € betaald.
Dit is dan goed voor 10 broden van pakweg 740g.
Als je er de elektriciteit + aanschaf van broodautomaat, snijmachine bijtel, moet je toch al wel heel wat broden maken om er winst aan te doen.
Ik denk dat je het vooral moet doen voor plezier, de wetenschap van "ik maak het zelf", en minder als besparing. Niet?
Voor een eerste keer, beter gelukt dan gedacht.
In het begin dacht ik wel dat ik iets verkeerd gedaan had, daar het deeg de eerste tijd niet wou rijzen. Maar na een tijdje kwam het toch goed.
Ik heb toch nog enkele vragen:
Ik heb het gebakken in een Primo(ja ik weet dat er betere zijn, maar dit apparaat heb ik gekregen en om mee te beginnen....)
Ik heb 200g witte bloem (Surfina van Aveve) + 300g volkoren (ook van Aveve) genomen.
Nu stond er in de handleiding van die Primo, dat je voor normaal brood programma 1 (2u53) moet nemen, en voor volkoren programma 3 (3u32). Nu heb ik dus het laatste genomen, maar vroeg me af, of dit niet wat overkill is. Enig idee of het eerste ook niet moet genoeg zijn?
Ik heb hier ook al verschillende prijzen gelezen.
Nu heb ik voor 2 zakken bloem (witte en volkoren) en droge gist 8,25 € betaald.
Dit is dan goed voor 10 broden van pakweg 740g.
Als je er de elektriciteit + aanschaf van broodautomaat, snijmachine bijtel, moet je toch al wel heel wat broden maken om er winst aan te doen.
Ik denk dat je het vooral moet doen voor plezier, de wetenschap van "ik maak het zelf", en minder als besparing. Niet?
Laatst gewijzigd door anonymous op 24 november 2013, 16:46, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: zelf brood bakken
Voor plezier is niet altijd correct, als je brood zonder zout moet eten, is dat niet altijd overal te vinden of voorradig.
Ik gebruik vooral droge gist (3/4 koffielepel voor brood 700gr), in het begin gebruikte ik nog verse gist, maar kon die niet goed/lang bewaren, voor de 4 à 5 broden die per maand gemaakt worden.
Bewaarmiddelen gebruik ik niet, snij half brood telkens in sneden af en die gaan de diepvries in, de rest gaat ongesneden in normale broodzak, om dan de eerste 2 à 3 dagen van de week te kunnen gebruiken.
Op een klein half jaar had ik de machine (40€ in promo) terugverdiend.
Maar mijn bakker maakt wel af en toe nog winst aan mij, om taart of dergelijke te verkopen
Ik gebruik vooral droge gist (3/4 koffielepel voor brood 700gr), in het begin gebruikte ik nog verse gist, maar kon die niet goed/lang bewaren, voor de 4 à 5 broden die per maand gemaakt worden.
Bewaarmiddelen gebruik ik niet, snij half brood telkens in sneden af en die gaan de diepvries in, de rest gaat ongesneden in normale broodzak, om dan de eerste 2 à 3 dagen van de week te kunnen gebruiken.
Op een klein half jaar had ik de machine (40€ in promo) terugverdiend.
Maar mijn bakker maakt wel af en toe nog winst aan mij, om taart of dergelijke te verkopen
