Contact

38.000 Belgen veranderen van bank

Febelfin en Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne maken de balans op van de nieuwe bankoverstapdienst. Slechts 38.000 Belgen veranderen van bank in 2010.

Ruim 1 jaar nadat de bankoverstapdienst van start ging, brengen Febelfin en de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne, het gebruik van de dienst in kaart. Tussen 1 november 2009 en 1 november 2010 registreerden de banken 38.482 aanvragen tot bankoverstap, waarvan ruim 80% gepaard gaat met een vereffening van de zichtrekening.

Dankzij de bankoverstapdienst kan een consument zijn zichtrekening en het daaraan gekoppelde betaalverkeer snel, vlot en kosteloos overhevelen van zijn “vorige” naar zijn “nieuwe” bank.

Slechts 0,3%
Eind 2009 noteerden de Belgische banken ruim 13 miljoen particuliere zichtrekeningen. 0,3% van deze zichtrekeningen maakten de overstap. Ter vergelijking: op de electriciteitsmarkt zijn 6% van de gezinnen veranderd van energieleverancier in 1 jaar tijd (bron: VREG). De bankoverstapdienst heeft dus duidelijk nog een lange weg af te leggen.

Reacties
Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne is tevreden: “Ik ben blij met de vlotte werking van de bankoverstapdienst. De consument kan vandaag op een eenvoudige manier snel en kosteloos van bank veranderen voor zijn rekening en courante betaalverrichtingen. Dit kan de concurrentie, en dus in het verlengde de consument, alleen maar ten goede komen.

Ook Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, is positief: “Met de bankoverstapdienst ondersteunt de sector de keuzemogelijkheid van de consument ten volle. Meer dan 38.000 aanvragen in één jaar tijd binnen een termijn, die intussen gemiddeld 8 bankwerkdagen bedraagt, geeft aan dat er sinds de invoering van de dienst al een belangrijke weg is afgelegd. Met het oog op de nakende evaluatie in de schoot van de bevoegde Europese organen, meent de sector met de huidige resultaten een goede start te hebben genomen.”

Volgende stap
De Raad voor het Verbruik zal een advies publiceren op basis van de resultaten van zijn eigen evaluatie van de bankoverstapdienst in België. Op basis daarvan gaat het European Banking Industry Committee (EBIC) van start met een evaluatie op Europees niveau in overleg met de Europese Commissie.

Vanaf 1 juli 2011 zal ook de Europese domiciliëring (SEPA Direct Debit), naast de Belgische domiciliëring (DOM ’80), in de bankoverstapdienst worden opgenomen. De nieuwe bank zal vanaf dan, als extra dienstverlening, aan de vorige bank informatie opvragen over de Europese domiciliëringen die de klant tot 13 maanden vóór de aanvraag lopen had en die aan de klant meedelen.

Wenst u over te stappen van bank? Vergelijk gratis de beste zichtrekeningen via onze simulator

Copyright 2010 spaargids.be

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen