Welke zaken kan en mag u cash betalen?

Met de kaart betalen, is tegenwoordig de norm, maar vergis u niet: munten en biljetten zijn zeker de wereld nog niet uit. Meer nog, in tijden van geopolitiek gerommel lijkt cash in huis hebben een goed idee. Heel wat regeringen riepen daar ook al toe op. Maar wat mag u wel en niet cash betalen?
Contant geld lijkt iets van het verleden, tot u er de cijfers bijneemt. Volgens een studie van het European Payments Initiative, de organisatie achter betaalapplicatie Wero die Payconiq vervangt, blijven de Belgen veel cash betalen: 12% betaalt nog dagelijks cash, 34% nog eenmaal per week en 31% nog minstens een keer per maand. Niet te verwonderen dus dat het verdwijnen van geldautomaten bij de grootbanken tot bezorgdheid leidt. Voor de uitbouw en het beheer van een netwerk van bankneutrale geldautomaten richtten de grootbanken wel het bedrijf Batopin op.
Ook de overheid schrijft cash niet af. Europa riep op om een noodpakket met onder meer cash samen te stellen, want in crisistijden is uw betaalkaart mogelijk louter ‘een stuk plastic’, aldus Hadja Lahbib (MR), Europees commissaris voor gelijkheid, paraatheid en crisisbeheersing.
Wat mag u cash betalen?
Veel, maar niet alles. Als u met munten en biljetten wilt betalen, mag de tegenpartij dat niet zomaar weigeren. Om fraude en zwart geld tegen te gaan, legt de overheid wel beperkingen op.
Volgens de algemene regel mag u maximaal 3.000 euro cash per transactie betalen. Als een aankoop duurder is, moet u het resterende bedrag op een andere manier neertellen. En neen, hogere aankoopsommen in meerdere schijven van 3.000 euro contant betalen mag niet. Het toegestane bedrag voor cashbetalingen geldt voor de volledige schuld.
De beperking geldt bovendien voor nagenoeg alle betalingen, ongeacht ‘de oorsprong van de schuld’: van betalingen aan handelaars en professionele dienstverleners over vereffeningen in het kader van een verkoop- en huurovereenkomst of een schadevergoeding tot zelfs schenkingen.
Wanneer u als consument een andere consument betaalt of als u een verrichting doet naar bijvoorbeeld een bank geldt de beperking van 3.000 euro cash niet. Tenzij u een onroerend goed (bouwgrond, een huis, een appartement …) koopt, dan mag u alleen met een overschrijving of cheque betalen.
Kan een winkel cash weigeren?
Een verkooppunt mag cash weigeren als het eurobiljet niet in verhouding staat tot de aankoop. De bakker hoeft de aankoop van een brood met een biljet van 200 of 500 euro dus niet te aanvaarden. Weigeren mag ook als de handelaar vooraf duidelijk kenbaar gemaakt heeft dat hij geen cash aanvaardt wegens uitzonderlijke en tijdelijke veiligheidsredenen, als hij of zij ernstige redenen heeft om te vermoeden dat u met vals geld betaalt of als u de rekening met een zwaar beschadigd biljet wilt vereffenen. Indien u nog meer dan de helft van het biljet overhoudt, het nog op echtheid te controleren valt en het uiteraard onopzettelijk beschadigd raakte, kan u het inruilen bij de Nationale Bank van België.
Op zoek naar een rekening voor ongebruikte cash? Vind een passende zichtrekening
- Binnenkort online betalen met Wero in België, Duitsland en Frankrijk
- Revolut sluit aan bij Wero
- Nog vijf banken stappen over op Wero
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.