Contact

Belgische jongeren gezakt voor financiële kennis

Belgische jongeren op financiële kennis

Belgische jongeren hebben een ondermaatse kennis van geldzaken. Dit blijkt uit een online financiële kennistest van Argenta Bank- en Verzekeringsgroep onder 800 jongeren.

Argenta Bank- en Verzekeringsgroep peilde in september 2013 bij 800 jongeren (15-23 jaar) naar hun financiële kennis. De resultaten liegen er alvast niet om: met een gemiddelde score van 49% is die duidelijk ondermaats.

Jongeren ouder dan 18 jaar scoorden met een gemiddelde van 51,5% opvallend beter dan de groep van 15 tot 18 jaar. Hier lag het gemiddelde op 44,4%. Over het algemeen scoorden meisjes beter dan jongens en bleken Vlamingen beter geïnformeerd dan Walen. Ook wie hoger opgeleid is, is gemiddeld beter geïnformeerd over geldzaken.

De test behandelde verschillende onderwerpen. De jongeren behaalden de hoogste score op het onderwerp ‘betalen’. Zo kent 66% het verschil tussen een debet- en kredietkaart en weet 70% dat je op reis best de twee op zak hebt. Een kwart van de jongeren weet dan weer niet dat je van een spaarrekening enkel een overschrijving kan verrichten naar je eigen zichtrekening.

De vragen over ‘sparen’ toonden dan weer aan dat bijna de helft van de jongeren het verschil niet kent tussen de basisrente en de getrouwheidspremie. Zowat 60% van de respondenten kent het concept van pensioensparen, maar tegelijk weet de helft van hen niet dat dit ook kan via de (toekomstige) werkgever. Slechts een op tien gaf aan dat vroeg beginnen aan pensioensparen een slimme langetermijnbelegging is.

“Geld lenen kost ook geld"

Slechts 40% van de respondenten kent het verschil tussen consumentenkrediet en woonkrediet. Daarnaast wist de helft dat je beter niet meer dan 30% van je inkomen investeert in een woonlening. Voor een overgrote meerderheid (80%) was het onduidelijk waarom een ‘opschortende voorwaarde’ van belang is in een aankoopovereenkomst.

“Geld lenen kost ook geld”, hoor je vaak in reclamespotjes, maar voor ruim 40% van de jongeren is de boodschap niet duidelijk. Ze denken dat je eerst iets moet betalen alvorens krediet te krijgen, pas op het einde van de termijn iets extra betaalt of louter dossierkosten betaalt bij het afsluiten van de lening.

Verzekeringen

Jongeren scoorden relatief goed op het onderdeel ‘verzekeren’, maar tegelijk wist amper 44% dat een autoverzekering verplicht is. Driekwart van de respondenten wist bovendien niet dat je een levensverzekering kan afsluiten door te sparen.

En de bank?

Tot slot peilde Argenta ook naar de maatschappelijke rol van een bank. De helft van de ondervraagden gaf aan dat een bank vooral geld van burgers moet bewaren en uitlenen. Een vijfde denkt dat de overheid dankzij de banken genoeg geld kan investeren in de maatschappij. Voor 75% van de respondenten was het ratingsysteem onbekend om de betrouwbaarheid van een bank te controleren. Meer dan de helft gelooft dat een simpele erkenning door de overheid volstaat.

Conclusie: er kan nog heel wat gesleuteld worden aan de financiële opvoeding van jongeren. Volgens John Heller, CEO van Argenta, hebben zowel scholen als banken hier een rol in te spelen. “Wie nu gezond met geld weet om te gaan en een stevige basiskennis heeft, kan later gegronde financiële keuzes maken. Met verschillende initiatieven proberen we ons steentje bij te dragen: we organiseren scholenroadshows waarbij onze experts op een interactieve manier financiële thema’s aankaarten. Bovendien introduceerden we het bordspel De Beste Belegger. Dat kunnen leerkrachten economie gratis ontlenen in onze kantoren.” aldus Heller.

Vergelijk leningen, spaarproducten en verzekeringen en betaal geen cent te veel.

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen