Contactloos betalen doet oplichters watertanden

0
Reageer
Contactloos betalen doet oplichters watertanden

De consumentenorganisatie Test-Aankoop waarschuwt voor problemen met contactloos betalen. Het volstaat dat iemand met een mobiele betaalterminal dicht bij je bankkaart komt om je geld afhandig te maken. Je kaart goed opbergen - bijvoorbeeld in een aluminium hoesje - is de boodschap.

Wie een bankkaart heeft waarop een logo met golfjes staat, kan contactloos betalen. Een dergelijke kaart is immers uitgerust met NFC-technologie, waarmee automatisch en draadloos contact kan worden gemaakt met een betaalterminal. Daardoor kan in winkels worden betaald door de kaart even tegen de terminal te houden. Een pincode invoeren, hoeft zelfs niet meer. De hele operatie bespaart dan ook heel wat tijd aan de kassa.

Test-Aankoop ging na of de technologie ook misbruikt kon worden. Kan een oplichter die een mobiele terminal in een krant of een handtas houdt geld geld stelen van een achteloze persoon door hem of haar dicht genoeg te benaderen op straat? Heel gemakkelijk, zo bleek.

Gelukkig is het bedrag van de schade wel beperkt. Via contactloos betalen kunnen maar bedragen tot 25 euro worden vereffend. Eens de kaarthouder cumulatief aan een bedrag van 50 euro komt, wordt hem bovendien gevraagd om opnieuw zijn pincode in te geven.

De consumentenorganisatie vraagt nu niettemin dat de banken aan de consument op diens vraag een kaart zouden geven zonder NFC-technologie of dat deze functie op zijn minst uitschakelbaar zou zijn. Deze mogelijkheid bestaat immers al voor smartphones.

Tevens raadt Test-Aankoop aan om de kaart veilig op te bergen in een beschermd hoesje.  

Spaargids.be maakte voor u alvast een overzicht van alle zichtrekeningen op de Belgische markt en de bijhorende diensten.

Lees ook:
- ING maakt basispakket Groene Rekening 20% duurder
- Belfius maakt enkele bankdiensten duurder in 2018 
- Nu ook contactloos betalen met Bancontact-app

Hoe interessant vond u dit artikel?
(2 stemmen, gemiddeld 3.5 van de 5)
Categorie: Algemeen nieuws over betalen en kaarten