Contact

Eén en twee eurocent verdwijnen dan toch uit uw portemonnee

Eén en twee eurocent verdwijnen

De ministerraad heeft een akkoord bereikt over de afrondingsregels tot op vijf eurocent. Het kleinste kopergeld zal met andere woorden langzaam uit uw geldbeugel verdwijnen. Dit maakte UNIZO vandaag zelf bekend.

De kogel is door de kerk: cashbetalingen worden binnenkort dan toch afgerond tot op vijf eurocent. Volgens ondernemersorganisatie UNIZO een ‘logische en terechte’ beslissing. ‘Iedereen is de kleinste koperen muntjes liever kwijt dan rijk. Ze leveren een hoop rompslomp op, mensen potten ze op, maar betalen wel meer voor het slaan van de muntjes dan dat ze waard zijn’, zegt topman Karel Van Eetvelt. Inderdaad, het slaan van een muntje van één of twee eurocent kost naar schatting twee tot tweeënhalf eurocent.

UNIZO dringt dan ook al jaren aan op een afronding tot op vijf eurocent. In 2008 draaide de organisatie samen met UCM een proefproject in Waregem en Visé. En met succes. Niet alleen consumenten en ondernemers reageerden tevreden, maar – nog veel belangrijker – de afrondingen leken geen effect te hebben op de prijzen. Een resultaat dat ook bevestigt werd door onderzoek van de Nationale Bank van België.

Het wetsontwerp ligt al langer op tafel, maar vorige week nog belandde het in de koelkast na een blokkering door de PS. Minister van Financiën Koen Geens sprak toen van een ‘gemiste kans voor consumenten en handelaars’. Maar met het jongste akkoord mogen alle betrokken partijen eindelijk opgelucht ademhalen.

Concreet mag er vanaf juni 2014 op vrijwillige basis afgerond worden tot op vijf eurocent en dit énkel op het totaalbedrag aan de kassa. Eindigt dit op één, twee, zes of zeven cent, dan mag het afgerond worden naar het dichtste lagere veelvoud van vijf. Eindigt het op drie, vier, acht of negen cent – naar het dichtste hogere veelvoud van vijf. De aanpassing geldt enkel voor cashbetalingen. Er verandert dus niets indien u met de kaart betaalt. Tot slot worden ook de prijzen van medicijnen niet afgerond.

Betalen? Met de kaart uiteraard!

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen