Contact

Kredietkaart biedt soms garantie bij online aankopen

Kredietkaart biedt soms garantie bij online aankopen

De coronacrisis heeft het online winkelen nog doen toenemen. Maar hoe betaalt u die internetaankopen nu het best? Welke bankkaart neemt u daarvoor uit uw portefeuille?

 

Klassieke bankkaart

Online aankopen kunt u gerust met uw Bancontactkaart betalen als u het logo van Bancontact of Maestro op het scherm ziet staan. Het geld gaat dan onmiddellijk van uw rekening en het belandt meteen op de rekening van de begunstigde.

Staan de logo’s niet op het scherm, dan dient u toch een ander betaalmiddel te nemen.

 

Kredietkaart

Een alternatief voor de klassieke Bancontactkaart om online aankopen te betalen, is de kredietkaart. Populair zijn de Visa-kaart en de Mastercard.

De kredietkaart heeft nog een bijkomend voordeel. Doorgaans gaan uw betalingen pas de volgende maand van uw rekening. U kunt dus even ‘op krediet’ leven. Het is zelfs vaak mogelijk om de uitgaven die u met de kaart doet in schijven te betalen. In dat opzicht is het dus echt een ‘krediet’-kaart.

 

Verzekeringen

Naast die basisfuncties kunnen aan de kredietkaarten tal van extra’s gekoppeld zijn zoals verzekeringen. Zo is er aan heel wat kaarten een aankoopverzekering verbonden voor zaken die u online koopt.

Enkele voorbeelden. Hebt u een Visa-kaart van Beobank, dan zijn de producten van minstens 50 euro die u met de kaart heeft gekocht 200 dagen verzekerd tegen diefstal en accidentele schade. Er is een maximum van 1.000 euro per schadegeval en van 2.000 euro per verzekeringsjaar. Hebt u bij dezelfde bank een Visa Gold, dan stijgt de tussenkomst tot 3.000 euro per schadegeval en per jaar.

Hebt u een Visa Premium Plus van AXA, dan heeft u een soortgelijke verzekering. Hier moeten de producten wel minstens 75 euro kosten en is er een maximale terugbetaling van 300 euro per artikel en een plafond van 1.000 euro per jaar. De dekking loopt 90 dagen. Daarnaast biedt deze kaart wel een verlengde garantie van twee jaar bovenop de wettelijke garantieperiode. De aankoopwaarde van het product moet dan wel tussen 150 euro en 5.000 euro liggen.

Heeft u een aankoop dan weer met een Mastercard Gold van Belfius gedaan, dan heeft u gedurende 90 dagen een verzekering, die schade bij de aankoop dekt aan goederen van minstens 50 euro. Er is een maximumdekking van 2.200 euro per schadegeval en van 10.000 euro per jaar. Daarnaast dekt de verzekering de schade van een niet-levering, met een maximum van 500 euro per geval en per jaar.

Tip: Hier kunt u in het tabblad ‘verzekeringen’ zien of aan de Visa-kaart van uw bank aankoopverzekeringen zijn gekoppeld

Tip: Hier kunt u in het tabblad ‘verzekeringen’ zien of aan de Mastercard van uw bank aankoopverzekeringen zijn gekoppeld

 

Kosten bij aanschaf

Het feit of er al dan niet een verzekering gekoppeld is aan uw kaart, is niet het enige waarmee u rekening moet houden. Ook de kostprijs van de kaart en van het gebruik van de kaart speelt een rol.

De eerste stap ligt al bij de aanschaf. In heel wat gevallen is de Visa-kaart of Mastercard inbegrepen in het pakket dat aan uw zichtrekening is gekoppeld. In een aantal andere gevallen is dat niet het geval en moet u voor de kaart apart betalen.

De duurste kaart uit het overzicht met kosten van kredietkaarten dat Spaargids.be bijhoudt, is de Mastercard Platinum van Belfius. Die biedt een uitgebreid pakket van bijstand en verzekeringen, maar kost wel 204 euro per jaar. De duurste Visa-kaart is dan weer de AXA Visa Premiumplus met een jaarprijs van 52,80 euro. Voor een gewone kredietkaart zonder verdere opties mag u bij aparte betaling al snel op 20 à 30 euro per jaar rekenen, al zijn er ook instellingen die de kaart gratis geven.

Een juiste kaart, die bij uw persoonlijk gebruik past, doet u dus meteen al een pak besparen.

 

Kosten bij betalingen

Ook het gebruik van de kredietkaart kan kosten met zich brengen. Dat geldt vooral als u aankopen doet in vreemde munt zoals bij aankopen die u moet betalen in dollar, pond of kroon. Doorgaans worden die kosten verrekend in de toegepaste wisselkoers, waarbij de financiële instellingen bovenop de indicatieve koers van de Europese Centrale Bank nog een wisselkoersmarge toepassen. Bij KBC, BNP Paribas Fortis en Europabank bedraagt die marge 1,60%. Bij Beobank is dat 2,10% en bij kaarten die door Carrefour werden uitgegeven zelfs 2,50%.

Tip: Hier kunt u in het tabblad ‘kosten’ zien of hoeveel wisselkoersmarge u verlies bij een aankoop met uw Visa-kaart

Tip: Hier kunt u in het tabblad ‘kosten’ zien of hoeveel wisselkoersmarge u verlies bij een aankoop met uw Mastercard

 

Kosten bij afbetaling in schijven

Voor de afrekening van betalingen en geldafhalingen die u met een kredietkaart heeft gedaan, heeft u de keuze tussen een totale vereffening of een betaling in schijven. In het eerste geval betaalt u niets extra, in het tweede geval moet u op het bedrag dat blijft uitstaan intrest betalen. En die is niet min. Bij een Platinum-kredietkaart van KBC is dat 8,63%, bij de Visa Classic van BNP Paribas Fortis 10% en bij de meeste kaarten van Beobank zelfs 12,13%.

Tip: Hier vindt u de rente die uw bank aanrekent als u de betalingen met uw Visa-kaart in schijven doet

Tip: Hier vindt u de rente die uw bank aanrekent als u de betalingen met uw Mastercard in schijven doet

 

Kosten bij vervanging

Ten slotte kunt u nog met extra kosten worden geconfronteerd indien u een nieuwe kaart moet aanvragen omdat uw oude vernield, verloren of gestolen werd. Al zijn er ook een aantal instellingen die dit gratis doen.

 

Voorafbetaalde kredietkaarten

Naast de klassieke kredietkaarten, zijn er ook voorafbetaalde kaarten op de markt. Hier moet u eerst geld op uw kaart zetten. U kunt slechts aankopen doen ten belope van het bedrag op de kaart. Wordt dat bedrag te laag, dan moet u de kaart bijladen. In plaats van achteraf, zet u dus vooraf geld opzij.

Het voorafbetaalde karakter van de kaart heeft het grote voordeel dat ze toelaat om de uitgaven onder controle te houden. Er kan maar een beperkt bedrag mee worden betaald. Dus ideaal voor ie een budget onder controle wil houden.

 

 

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen