Wat kan ik allemaal doen met mijn kredietkaart?

0
Reageer
Wat kan ik allemaal doen met mijn kredietkaart

Een kredietkaart geeft je de mogelijkheid om betalingen te regelen, maar ook veel meer dan dat. Aan heel wat kaarten zijn ook (gratis) verzekeringen en bijstandspakketten gekoppeld. Of ze hebben een spaarprogramma voor bijvoorbeeld vliegmiles.

Uitstel van betaling

Visa, MasterCard of American Express zijn de meest gekende kredietkaarten. Ze laten je toe om vlot je aankopen in heel wat winkels in binnen- en buitenland te betalen. Verder worden ze vlot aanvaard voor het afwikkelen van transacties op het internet. En je kunt er een hotelkamer of huurauto mee reserveren.

In vergelijking met een klassieke debetkaart als Bancontact geven kredietkaarten bovendien nog wat uitstel van betaling. De uitgaven gaan maar bij het begin van de volgende maand van je rekening als je eerst een overzicht met al je aankopen van de voorbije periode hebt ontvangen. Vandaar trouwens de naam kredietkaart.

Extra verzekeringen

Een kredietkaart is echter meer dan een betaalkaart met betalingsuitstel. In een aantal gevallen zijn er (gratis) verzekeringen aan gekoppeld. Populair zijn een reisongevallenverzekering, een tijdelijke verzekering van aangekochte goederen en een leveringsverzekering voor online bestelde producten.

Net als bij een klassieke verzekering doe je er niettemin goed aan om de draagwijdte van de verzekeringen te lezen. Zo dekt de reisongevallenverzekering die gekoppeld is aan de Visa Classic-kredietkaart van ING reizen naar het buitenland die maximaal 60 opeenvolgende dagen duren. Je bent dan verzekerd voor 100.000 euro bij overlijden of blijvende invaliditeit. En er is een aanvullende vergoeding van 30000 euro voor opsporings-, reddings- of repatriëringskosten. Dezelfde kaart bij Crelan biedt deze dekking niet, maar geeft wel een vergoeding tot 1.900 euro indien een reis moet worden geannuleerd of ingekort door ziekte, ongeval, overlijden van een familielid of grote schade aan de woning.

Kortingen en gratis reizen

Naast de meest voorkomende verzekeringen en bijstandsformules kunnen er ook een aantal minder frequente voordelen aan de kaart gekoppeld zijn. Zo biedt de Beobank World Travel Master Card de mogelijkheid te sparen voor miles. Bij een eerste transactie ontvang je er 5.000. Daarna krijg je er 1 per euro die u met de kaart uitgeeft. Elk jaar kun je op die manier 45.000 miles sparen, die je kunt omzetten in vliegtickets naar een bestemming van je keuze of kunt gebruiken in de Eurostar of Thalys.

De Visa Classic die je bij Carrefour kunt aanvragen, leid je dan weer naar kortingen bij aankopen in de hypermarkten van de keten. Zo ontvang je er onder meer elke donderdag op de Visa Day 5 euro korting per aankoopschijf van 100 euro. Daarnaast heb je elke maand recht op een aantal geselecteerde producten tegen lagere prijs. Bovendien kun je aankopen met de kaart vanaf 75 euro ook terugbetalen in drie of twaalf keer en dat zonder intrest.

Met de Beobank Q8 World MasterCard geeft je de eerste drie maanden 4% korting op je tankbeurten in België bij Q8. Vanaf de vierde maand bedraagt ze nog 2%. Die prijsvermindering krijg je ook als je stookolie bestelt bij Q8Mazout.

De ene Visa-kaart is de andere niet

Deze voorbeelden maken meteen ook duidelijk dat de bijhorende diensten veeleer gekoppeld zijn aan de bank of het bedrijf dat de kaart uitgeeft en minder aan de kaart zelf. De ene Visa-kaart is de andere dus niet.

Wil je weten welke voordelen precies aan jouw kaart zijn verbonden of wil je een kaart kunnen kiezen die je een maximaal voordeel geeft, dan kan je via deze link terecht op het overzicht dat Spaargids.be maakte van de kredietkaarten op de Belgische markt.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(18 stemmen, gemiddeld 4.44 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over betalen en kaarten