Gemiddeld kredietbedrag woonlening neemt sterk toe

0
Reageer

Gemiddeld kredietbedrag woonlening neemt sterk toe

Het gemiddelde bedrag dat mensen lenen voor de aankoop of verbouwing van hun woning blijft maar stijgen. Voor de aankoop van een huis of een appartement werd in het derde trimester van 2017 gemiddeld al 156.221 euro geleend. Twee jaar geleden was dat nog ruim 10.000 euro minder. Maar ook wie bouwt, heeft een hoger bedrag nodig. Het gemiddelde kredietbedrag steeg de voorbije twee jaar immers van 151.505 euro naar 166.701 euro. En wie een aankoop van een pand met een renovatie beoogt, vraagt nu gemiddeld al 178.286 euro aan de bank. In 2015 was dat nog maar 157.331 euro.

De cijfers komen van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), die ook vaststelde dat in het derde trimester in ons land 55.000 hypothecaire woonkredieten werden verstrekt, externe herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, voor een totaalbedrag van 7,2 miljard euro. Tegenover dezelfde periode van vorig jaar lag dat aantal weliswaar 20,4% lager en boette het bedrag 11,3% in, maar toen werd ook een uitzonderlijke piek bereikt. Op langere termijn bekeken, blijft de vraag naar woonleningen wel hoog.

In het derde trimester van 2017 kozen bijna 9 op de 10 kredietnemers overigens nog altijd voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Iets meer dan 10% van de kredietnemers opteerde voor een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar. 

Via Spaargids.be kunt u alvast kijken waar u de goedkoopste woonlening kunt krijgen.

Lees ook:

- Vijf zaken waarover u moet onderhandelen bij uw woonlening 
- Kunt u nog het volledige bedrag lenen voor de aankoop van uw woning? 
- Welke bank biedt de grootste korting op uw woonlening?

Hoe interessant vond u dit artikel?
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)
Categorie: Algemeen nieuws over lenen