228, 22434

Hoeveel kunt u lenen voor uw auto?

Hoeveel kunt u lenen voor uw auto?

Overweegt u om op het autosalon een auto te kopen en die te laten financieren door de bank? Dan is het ook nuttig te weten hoeveel u kunt lenen.

De Vlaming is bereid om gemiddeld 24.592 euro te besteden aan een nieuwe wagen, blijkt uit een recente enquête bij 1.000 respondenten die door het onderzoeksbureau iVox in opdracht van verzekeringsmakelaar Hillewaere werd uitgevoerd. Dat is een hele smak geld. Dus is het niet onlogisch dat er ook vaak wordt geleend om de aankoop te betalen.

Nog volgens de enquête wil meer dan de helft van de Vlamingen (53%) zijn nieuwe wagen nochtans volledig met eigen spaargeld financieren. Ruim één op de vijf (22%) kiest om (een gedeelte) te lenen bij de bank, 9% opteert voor een afbetaling bij de autodealer. Slechts een kleine minderheid op de privémarkt ziet voorlopig de voordelen van leasen of huren in (2,7%). De anderen gaven aan nog geen keuze te hebben gemaakt.

Wie leent, laat gemiddeld 80% van de aankoopprijs door de bank financieren, weet KBC. Het gemiddelde geleende bedrag bedraagt 19.000 euro, wat in 56 maanden wordt terugbetaald.

Maar hoeveel kunt u nu precies lenen? Dat hangt af van verschillende zaken.

 

1. Wat kost uw auto?

De belangrijkste factor is uiteraard de kostprijs van de auto die u wil kopen. Particulieren mogen de volledige kostprijs lenen, dus inclusief btw. Sommige banken laten ook een leenbedrag van 120 procent toe. Zo kan de koper meteen ook de inschrijvingstaksen, de eerste verzekeringspremies en de schuldsaldoverzekering dekken. Voor elektrische wagens komt daar de laadpaal thuis bij.

Voor zelfstandigen, vrije beroepers en bedrijven is het verhaal anders. Zij krijgen maar een financiering op basis van de kostprijs zonder btw. Ze kunnen de betaalde btw namelijk recupereren via de btw-aangifte. Dat houdt wel in dat ze die belasting eerst zelf moeten voorfinancieren.

 

2. Wat is uw afbetalingscapaciteit

Uw mogelijkheden om de lening terug te betalen, is de belangrijkste ‘beperkende’ factor. Wie 19.000 euro wenst te lenen tegen een tarief van 0,80% moet bij een keuze van een terugbetalingstermijn van 56 maanden elke maand 345,75 euro kunnen afbetalen. Dit bedrag komt dus bovenop uw andere vaste kosten als huishuur, elektriciteit, gas en water en de eventuele afbetalingslasten van andere leningen.

Uiteraard kunt u proberen de lening over een langere termijn te spreiden, of kiezen voor een kleiner bedrag.

Wil u weten of u een bepaalde afbetaling aankan, dan kan u eerst een aantal maanden via een automatische opdracht de afbetaling sparen op een spaarrekening.

 

3. Hoe lang wil u afbetalen?

Kiest u voor een langere afbetalingstermijn, dan krijgt u meer zuurstof. De keerzijde? U betaalt iets meer aan interesten.

Een voorbeeld:

- Een lening van 15.000 euro met een rente van 0,80% afbetalen op 36 maanden tijd geeft maandelijkse afbetalingen van 421,80 euro. U betaalt dan 184,80 euro interest over de hele looptijd.

- Een lening van 15.000 euro met een rente van 0,80% afbetalen op 48 maanden tijd geeft maandelijkse afbetalingen van 317,61 euro. U betaalt dan 245,28 euro interest over de hele looptijd.

- Een lening van 15.000 euro met een rente van 0,80% afbetalen op 60 maanden tijd geeft maandelijkse afbetalingen van 255,09 euro. U betaalt dan 305,40 euro interest over de hele looptijd.

Tip: Bereken hier hoeveel u moet afbetalen voor uw autolening

 

4. Wettelijke maxima

Opgelet: u hebt niet volledig de handen vrij in uw keuze van de looptijd van uw lening. Wie een bedrag leent tussen de 2.700 en 3.700 euro moet dat van de wetgever binnen de 30 maanden kunnen aflossen. Voor 7.500 tot 10.000 euro is dat 48 maanden, voor 10.000 tot 15.000 euro 60 maanden en voor bedragen tussen 15.000 tot 20.000 euro bedraagt de maximale looptijd 84 maanden.

Tip: Bent u ook op zoek naar een autoverzekering? Dan kunt u hier geheel vrijblijvend een aantal offertes aanvragen.

 

5. Uw persoonlijke financiële geschiedenis

Had u vroeger al leningen bij de bank die u netjes op tijd afloste? Dat speelt zeker in uw voordeel. Miste u enkele betalingen, dan zal uw bankier gegarandeerd voorzichtiger zijn.

Wettelijk is uw bank trouwens verplicht om bij elke leningaanvraag eerst de Centrale voor Kredieten aan Particulieren te consulteren. Die databank verzamelt alle lopende kredieten van de Belgen. Met andere woorden: het heeft geen enkele zin om een lening bij een andere bankier te verzwijgen in de hoop op een bijkomend krediet, want de bankier komt het sowieso te weten.

 

 

Lees ook:

Andere tips over autoleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.