Meerderheid Vlamingen heeft leningen lopen

0
Reageer

Hoeveel leent de Vlaming voor zijn huis en auto

Bijna drie Vlamingen op de vier betalen een woonlening af. En nagenoeg een Vlaming op de drie heeft een autofinanciering lopen. 

Zowat 72% van de Vlamingen  betaalt momenteel een woonlening af. Zij die een hypothecaire lening hebben afgesloten (of die een idee hebben over het bedrag van de maandelijkse afbetaling), besteden daar maandelijks gemiddeld 909 euro aan. Dat blijkt uit een online onderzoek van april 2017 door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van vacature.com bij 2.000 werkende Vlamingen tussen 18 en 65 jaar. Daaruit blijkt ook dat er een groot verschil is tussen jongeren en ouderen. De 18- tot 34-jarigen betalen maandelijks gemiddeld 1.216 euro af, terwijl dat bij de 50-plussers gemiddeld 655 euro bedraagt.

TIP: Zoek altijd de woonlening met de laagste rente

Uit het onderzoek blijkt ook dat 31% van de Vlamingen een autolening aan het afbetalen is. Zij zien daarvoor elke maand gemiddeld 293 euro van de bankrekening vloeien. Bijna een derde betaalt elke maand meer dan 250 euro af, terwijl iets meer dan een derde totaal geen idee heeft hoeveel de maandelijkse afbetaling bedraagt. Wat dat betreft is er ook een verschil tussen mannen en vrouwen: 13% van de vrouwen geeft aan niet te weten hoeveel ze per maand spenderen aan een lening voor de wagen, tegenover 9 procent van de mannen. Vrouwen geven gemiddeld ook meer uit aan een autolening dan mannen. Bij mannen is dat maandelijks gemiddeld 279 euro en bij vrouwen 307 euro.

TIP: Betaal niet te veel voor een autolening

Aan andere leningen spendeert de Vlaming gemiddeld 399 euro. Ook hier is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde besteding ligt met maandelijks 455 euro zowat 109 euro hoger dan bij mannen. En voor alle duidelijkheid: ook hier werd bij de berekening van deze gemiddelden geen rekening gehouden met de Vlamingen die geen andere lening hebben.

TIP: Betaal niet te veel voor je persoonlijke lening

Lees ook:

Wat u moet weten over de sociale leningen
Hoe ouders hun kinderen kunnen helpen met hun woonlening
Wat u moet weten voor u een persoonlijke lening afsluit

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(2 stemmen, gemiddeld 3.5 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen