Maximale dossierkosten voor woonlening in het staatsblad gepubliceerd

1
Reageer
Maximale dossierkosten voor woonlening in het staatsblad gepubliceerd

Het koninklijk besluit dat bepaalt dat banken nog hoogstens 500 euro aan dossierkosten mogen aanrekenen voor het opmaken van een hypothecaire lening, werd in het staatsblad gepubliceerd. Het wordt van toepassing voor alle kredietaanvragen vanaf 1 april 2017.

Een aantal banken trok de voorbije maanden de kosten voor het opmaken van een kredietdossier op. Volgens minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) waren ze daarbij iets te inhalig. Hij besloot dan ook om maxima op te leggen.

Voor aanvragen voor een hypothecair krediet vanaf 1 april 2017 mogen de banken nog maximaal 500 euro dossierkosten aanrekenen. Hetzelfde geldt voor kredietovereenkomsten of wijzigingen die werden aangevraagd voor die datum, maar die pas uitmonden in een effectieve goedkeuring vanaf 1 juli 2017.

Voor een overbruggingslening zonder hypotheek wordt de lat van de de maximale dossierkosten op 300 euro gelegd.

Voor een herfinanciering bij dezelfde bank mogen de banken nog hoogstens de helft van de kosten aanrekenen van een gewone lening die op dat moment wordt aangegaan. Als echter een nieuwe herfinanciering plaats vindt binnen de twaalf maanden na een vorige herfinanciering, dan worden de maximale dossierkosten weer opgetrokken tot honderd procent.

Kosten voor het lichten van opties mogen slechts 50 euro bedragen.

Spaargids.be helpt u bij de zoektocht naar een voordelige woonlening, overbruggingslening, herfinanciering en schuldsaldoverzekering.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen