Overbruggingskrediet: wat zijn de voor- en nadelen?

U wil een woning kopen of bouwen, terwijl uw vorige woning nog niet verkocht is? Dan biedt een overbruggingskrediet soelaas. De bank stelt u een kortlopend krediet ter beschikking dat u terugbetaalt bij de verkoop van uw oude woning. Het is een formule die naast verschillende voordelen ook gepaard gaat met enkele aandachtspunten.
Wanneer uw absolute droomwoonst uw pad kruist, is afwachten veelal geen optie. Helaas is het geld van de verkoop van de vorige woning niet altijd al beschikbaar om de aankoop van dat pand te financieren. Een overbruggingskrediet is een consumentenkrediet waarmee u dat cashtekort opvangt. De bank schiet u het geld voor een korte periode voor, zodat u uw woondromen alsnog waarmaakt.
Een voorbeeld. Hans en Sofie stellen hun huidige woonst te koop voor 200.000 euro. Het koppel heeft van zijn hypothecaire lening van 150.000 euro al 100.000 euro terugbetaald. Ze ontdekken op een immosite een woonst met ruime tuin waar ze altijd naar verlangden. Daaraan kleeft een totaal prijskaartje van 300.000 euro vast. Het koppel wil die aankoop financieren met een nieuw woonkrediet van 200.000 euro. De overige 100.000 euro hopen ze met de verkoop van hun huidige woning te genereren. Aangezien Hans en Sofie nog niet over dat bedrag beschikken, sluiten ze een overbruggingskrediet af.
Hoeveel kunt u lenen?
Het maximumbedrag hangt af van de aard van uw project en uw terugbetalingscapaciteit. De meeste banken hanteren een plafond van 90% tot 100% van de geschatte opbrengst van uw huidige woning. Het minimale te lenen bedrag verschilt per kredietverstrekker. Grootbanken als BNP Paribas Fortis en Belfius zitten rond de tafel vanaf 12.500 euro.
Wat is de looptijd?
De maximale looptijd varieert van 12 tot 36 maanden. Het is altijd mogelijk om het overbruggingskrediet – doorgaans bij de verkoop van uw huidige woning – volledig of gedeeltelijk terugbetalen. U bent dan geen herbeleggingsvergoeding verschuldigd.
Tip: Simuleer hier uw overbruggingskrediet
Tegen welke rente?
De debetrente varieert afhankelijk van de kredietverstrekker, het geleende bedrag en de terugbetalingsfrequentie. Een simulatie leert ons dat de rente bij een kredietbedrag van 100.000 euro voor een looptijd van 12 maanden zich volgens de geafficheerde tarieven tussen 2,05% en 6,45% bevindt. In concrete cijfers: waar u bij de ene bank na een jaar 2.031 euro intrest ophoest, betaalt u bij de andere 6.266,88 euro. Het loont bijgevolg om de verschillende aanbieders naast elkaar te leggen. De terugbetalingsfrequentie loopt eveneens uiteen en schommelt tussen maandelijks, jaarlijks en volledig op het einde te betalen.
Tip: Vergelijk hier de rentevoeten van verschillende kredietverstrekkers
Welke extra kosten moet u betalen?
Voor een overbruggingskrediet moet u langsgaan bij de notaris, tenzij u een wederopname kan doen van een terugbetaald hypothecair krediet. Bij een nieuwe hypotheek rekent de notaris kosten aan voor het opmaken van de waarborgakte. De bank klopt dan weer bij u aan met eenmalige dossierkosten. U betaalt mogelijk ook schattingskosten.
Wat als u uw woning niet tijdig verkoopt?
Vindt u niet tijdig een koper voor uw oude woonst, dan kent de bank u mogelijk een verlenging toe. De kans is groot dat zij daarbij een hogere rentevoet hanteert. Blijft de verkooprijs onder de verwachtingen, dan kunt u het resterende bedrag van het overbruggingskrediet omzetten naar een hypothecaire lening of de herfinanciering van de lopende hypotheek.
Besluit
Een overbruggingskrediet schept financiële ademruimte. Daar staan wel enkele extra kosten en een hogere rentevoet tegenover. Deze kredietformule beoogt een terugbetaling op korte termijn. Is de kans gering dat u de woning tegen de einddatum kunt verkopen, dan loopt het kostenplaatje hoger op. Wie een overbruggingskrediet overweegt, doet er goed aan van de verschillende voorstellen van de kredietinstellingen naast elkaar te leggen.
- Lenen 30 jaar voor een woning met energielabel A of op 20 jaar voor een label F of G?
- Verhuizen terwijl u nog afbetaalt: hoe financiert u goedkoop uw nieuwe woonst?
- Iedere bank geeft haar eigen korting voor groene woonlening
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.