Referte-index voor jaarlijks aanpasbare leningen stijgt voor het eerst sinds 2015

0
Reageer

Referte-index voor jaarlijks aanpasbare leningen stijgt voor het eerst sinds 2015

De referte-index A, die als basis dient voor hypothecaire kredieten waarvan de rente jaarlijks wordt aangepast, is deze maand voor het eerst sinds juli 2015 nog eens gestegen. Ook de referte-indexen voor de andere aanpassingsperiodes gingen de hoogte in, maar daar was de ommekeer al vroeger ingezet. Dat is minder goed nieuws voor kredietnemers van wie de intrestvoet voor de lening moet worden herzien.

De referte-indexen werden eind 1992 ingevoerd. Tot dan verschilden de aanpassingen per bank. De nieuwe rentevoet was het tarief dat de bank op het moment van de aanpassing gebruikte voor soortgelijke leningen. Bovendien werd voor de aanpassing de basisrentevoet gehanteerd, niet de effectieve waarbij ook met kortingen werd rekening gehouden.

Om discussies te vermijden, moet sindsdien worden vergeleken met officiële indexen. Oorspronkelijk had men de keuze uit vijf mogelijkheden, nu zijn er tien.

De referte-indexen worden elke maand vastgelegd door de overheid. Ze refereren aan leningen van één tot tien jaar. Voor een jaarlijkse herziening geldt referte-index A. Voor een driejaarlijkse herziening is dat index C. En voor de vijfjaarlijkse aanpasbaarheid index E. …De eerste index is gebaseerd op de evolutie van de rente op schatkistcertificaten op 12 maanden, index C op lineaire overheidsobligaties op 3 jaar en index E op overheidsleningen op 5 jaar.

De nieuwe rentevoet is de oude rentevoet + (de referte-index bij de aanpassing - de referte-index bij de start). U betaalt dus uw overeengekomen rentevoet plus of min de stijging of de daling van de officiële rente sinds het begin. Er wordt altijd aangepast met de index van de maand voordien. Dus een contract dat in januari op herziening komt, heeft de index van december als basis.

De voorbije jaren werden gekenmerkt door een forse daling van de rentevoeten. Daarvan profiteerden dus alle kredietnemers met een lening met variabele rente.

Nemen we index C voor leningen met driejaarlijkse aanpasbaarheid van de rente. In februari 2014 bedroeg de index 0,52% en in 2017 -0,49%. Wie in maart 2016 een aanpassing van zijn tarief heeft, ziet zijn tarief dus 1,01% dalen.

Door de daling van de rente de voorbije maanden zijn intrestaanpassingen momenteel dan ook nog steeds in het voordeel van de kredietnemer, maar de knik lijkt ingezet. De huidige referte-indexen zijn immers aan het stijgen. In februari gingen ze allemaal de hoogte in. Voor de index A ging het om de eerste stijging sinds de zomer van 2015. Hij evolueerde de voorbije maand van -0,720% naar -0,607%.

Let wel:. Sommige banken werken met een startindex die twee of drie maanden achterligt. U heeft best een zo hoog mogelijke startindex. Die kan minder stijgen en meer dalen.

Spaargids.be houdt voor u de referte-indexen bij. referte-index A, referte-index B, referte-index C, referte-index D, referte-index E, referte-index F en referte-index G hebben elk hun pagina.

U kunt bij ons ook een herfinanciering simuleren of alle hypothecaire leningen vergelijken.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(5 stemmen, gemiddeld 4.4 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen