Welk belastingvoordeel levert uw woonlening op en hoe bekomt u het?

Als u nu een hypothecaire lening aangaat voor uw eigen woning, geniet u daar geen belastingvoordeel meer voor. Maar als u uw hypothecaire woonlening al langer geleden heb afgesloten, liggen de zaken anders. Op welk voordeel hebt u dan nog recht?
Voor leningen tussen 1 januari 2005 en 31 december 2014
U heeft dankzij de toenmalige woonbonus recht op een belastingvermindering voor een lening voor de aankoop, de bouw of de verbouwing van een woning die u als eigenaar bewoont en die uw enige woning is. Die woonbonus moet u zien als een fiscale korf, waarin u de uitgaven onderbrengt die u in het voorbije jaar maakte voor de lening: de interest, de kapitaalaflossingen en (onder bepaalde voorwaarden) de premie van uw schuldsaldoverzekering.
Het bedrag dat u een fiscaal voordeel oplevert wordt wel begrensd. In het Vlaamse Gewest vertrekt u van 2.280 euro, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 2.920 euro. De eerste tien jaar van de terugbetaling van de lening mag u dat bedrag jaarlijks verhogen met 760 euro in Vlaanderen en 970 euro in Brussel, zolang de woning die u bezit en ze nog altijd uw enige woning is. Daar mag u nog 80 euro (Vlaanderen) of 100 euro (Brussel) bovenop doen, als u op 1 januari na de ondertekening van uw lening minstens drie kinderen ten laste had.
Het bedrag mag u aftrekken van uw belastbaar inkomen. Het levert u zo een fiscaal voordeel op tegen het marginaal tarief. Dat is het tarief waartegen uw hoogste inkomstenschijf belast wordt. Dat belastingvoordeel geniet u elk jaar opnieuw, zolang uw woonlening loopt.
Voor leningen uit 2015
Als u in 2015 een hypothecair krediet afsloot voor het (ver)bouwen of aankopen van uw eigen en enige woning geniet u nog steeds een belastingvermindering, volgens bovenstaande berekeningswijze, maar met deels andere bedragen.
Het basisbedrag bedraagt 1.520 euro in het Vlaamse Gewest en 2.920 euro in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De eerste tien jaar mag u het in Vlaanderen met 760 euro verhogen, in Brussel met 970 euro. Als u op 1 januari nadat u de lening ondertekende minstens drie kinderen ten laste hebt, komt daar 80 euro (Vlaanderen) of 100 euro (Brussel) per jaar bij.
Het fiscale voordeel wordt niet langer tegen het marginaal tarief berekend, maar tegen een vast percentage dat voor iedereen hetzelfde is: in Vlaanderen 40%, in Brussel 45%.
Voor leningen tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019
Sloot u in die periode een hypothecaire woonlening af voor de aankoop, bouw of verbouwing van een woning, dan leveren de afbetalingen nog altijd een belastingvermindering op in Vlaanderen, zolang u de lening terugbetaalt.
In het Vlaamse Gewest geniet u de belastingvermindering voor woonleningen uit die periode ook als u leende voor een eigen woning die niet uw enige woning is. Het totaal aan leenkosten (interest, aflossingen en schuldsaldoverzekering) waarop u de belastingvermindering berekent mag dan maximaal 1.520 euro bedragen. Gaat het om uw eigen en enige woning, dan mag u dat maximum elk jaar met 760 euro verhogen tijdens de eerste tien jaar dat u de lening terugbetaalt, zolang het uw enige woning blijft. Bovendien mag u 80 euro per jaar toevoegen als u minstens drie kinderen ten laste hebt. De lening moet verder minstens tien jaar lopen.
Vandaag
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bleef de regeling rond de woonbonus ongewijzigd lopen voor 2015 en 2016. Voor leningen afgesloten vanaf 1 januari 2017 werd de woonbonus afgeschaft.
In het Vlaams Gewest is de woonbonus afgeschaft voor leningen afgesloten sinds 1 januari 2020.
De cijfers om het belastingvoordeel van uw hypothecaire lening te bekomen, moet u invullen in vak IX van uw belastingaangifte.
Hebt u momenteel oog op een woning? Vind hier de best passende woonlening
- Hoe bekomt u het goedkoopst een woning met energielabel D: kopen of renoveren?
- Aankoop woning vindt niet plaats als koper geen lening krijgt
- Hoe kan ik mijn groepsverzekering gebruiken als ik wil lenen?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.