Contact

Hoe belegt u in tijden van coronacrisis?

Hoe belegt u in tijden van coronacrisis

Het coronavirus laat ook op de financiële markten zijn sporen na. Op de Brusselse beurs zakte de waarde van de korf met de belangrijkste twintig aandelen sinds 21 februari liefst 22%. Op andere aandelenmarkten was het niet beter.

Aanvankelijk maakten beleggers zich niet al te veel zorgen. De beurzen waren de vorige grote virusepidemies ook snel te boven gekomen. Zo verloren de aandelen in China ten tijde van de SARS-epidemie (2003) 9 procent van hun waarde, maar drie maanden later stonden ze al 30 procent hoger. Iets soortgelijks gebeurde bij de uitbraken van het ebolavirus en het zikavirus.

 

Diepere crisis

Toch leeft de vrees dat het coronavirus momenteel dieper hakt. Het kwam weliswaar op een moment dat de economie en de beurzen, vooral in de VS, al een zeer mooi parcours aflegden. De huidige crisis was een gelegenheid om wat gas terug te nemen, klinkt het bij Belfius.

Diverse bedrijven verlaagden al hun vooruitzichten voor de komende maanden. Bijvoorbeeld omdat ze problemen hebben met bevoorrading vanuit getroffen gebieden als China of omdat hun verkoop lijdt onder de situatie. Zwaarst getroffen zijn natuurlijk bedrijven met vestigingen in zones met hoge besmettingsgraad, die de deuren moesten sluiten of met hoge afwezigheid van personeel kampen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) pikte daar al op in. Zij gaat nu uit van een wereldwijde toename van de economische activiteiten met 2,4 procent voor dit jaar. Dat is 0,5 procent minder dan de groei met 2,9 procent die ze tot nu toe vooropstelde.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verlaagde intussen haar belangrijkste rentetarieven. Op die manier wil ze de economie en de bedrijven die worden getroffen extra zuurstof geven. Door beleggers wordt dit weliswaar gezien als een signaal dat de economie er toch ernstiger aan toe is dan gedacht.

 

Voorzichtig blijven

Het blijft intussen dag na dag woelig op de beurzen. Financiële experts manen, gezien de onzekerheid over het verdere verloop, dan ook aan tot uiterste voorzichtigheid.  

“Als u maar een korte beleggingshorizon hebt, of als u bang bent dat de toestand verder escaleert, dan bouwt u uw risicovolle posities beter af. Er zijn beleggingen met 100, 90 of 80% kapitaalbescherming”, klinkt het bij Belfius.

 

Geduld hebben

Sommige experts zien de toekomst voorlopig nog niet té pessimistisch. Zij evalueren de storm weliswaar als zeer hevig, maar verwachten ook niet dat hij enorm lang zal aanhouden.

“Vaak schuilt in een crisis meteen ook de kiem van het herstel,” aldus Olivier de Berranger van vermogensbeheerder La Financière de l’Echiquier. “Daarom blijkt ook keer op keer dat de beurs op lange termijn een goede belegging is. Ondanks de angst die nu om zich heen grijpt, zal de geschiedenis zich ook ditmaal herhalen. Geduld blijft meer dan ooit een schone deugd.”

 

Advies voor (startende) beleggers

Voor een startende belegger is het altijd vooral aangewezen van gespreid te beleggen. Dit is ook de strategie die wordt toegepast door de meeste beleggingsplannen die zich richten op dit segment. Naast een startbedrag wordt er op gezette tijdstippen een vast bedrag extra geïnvesteerd met als doel van zowel pieken als dalen in de markt uit te vlakken en zo op langere termijn een goed rendement te behalen. Op deze manier beleggen maakt de timing van het instappen minder belangrijk.

Instappen op een moment met hoge volatiliteit, zoals nu, is minder geschikt voor de startende belegger. Het kan een goed moment zijn, maar afhankelijk van het hoe groot de impact van het virus zal blijken, kan dit ook zeer slechte timing zijn. Gevorderde beleggers zullen bij verdere dalingen in de markt systematisch bijkopen om hun gemiddelde aankoopprijs te optimaliseren, of zullen zelfs gebruik maken van instrumenten die rendement halen uit een correctie van de markten. Als startende belegger bestaat de kans dat u panikeert en snel met verlies alles verkoopt. Starten met beleggen in de huidige omstandigheden neigt meer naar speculeren dan naar investeren.

 

  

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsplannen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen