Gratis tickets en reisjes voor verzekeringsmakelaars onder vuur

0
Reageer
Gratis tickets en reisjes voor verzekeringsmakelaars onder vuur

De FSMA dringt er bij de verzekeringsondernemingen op aan om voorzichtig te zijn met incentives voor de verkopers van hun verzekeringen. Nu krijgen makelaars soms de mogelijkheid om gratis of tegen gunstige voorwaarden sportmeetings of concerten bij te wonen als ze een bepaalde omzet halen. Hetzelfde geldt voor opleidingen in het buitenland. Of: ze ontvangen pas een commissieloon indien ze een minimaal aantal verzekeringen kunnen verkopen. Dergelijke praktijken houden het risico in dat de makelaars hun eigen belangen laten primeren op die van hun klanten

Een verzekeringsonderneming mag in haar programma's rond de vergoeding van haar makelaars enkel voordelen aanbieden als de cliënt op voorhand op accurate wijze geïnformeerd wordt over het bestaan, de aard en het bedrag van het voordeel. Voorts moet het voordeel de dienstverlening aan de klant ten goede komen en mag het geen afbreuk doen aan de plicht van de verzekeringstussenpersoon om zich voor de belangen van de cliënt in te zetten.

Volgens de FSMA moeten de verzekeraars er dan ook op toezien dat het toekennen van dergelijke voordelen aan de makelaars niet tot belangenconflicten leidt. Hetzelfde geldt voor overeenkomsten waarbij de makelaars een minimum aan nieuwe zaken moeten aanbrengen om in aanmerking te komen voor een commissieloon.

De FSMA stelde de praktijken ter discussie in een controle naar de verkoop van spaarverzekeringen (tak21) en beleggingsverzekeringen (tak23). Een ander probleem dat daarbij opdook, was dat de verzekeringsbemiddelaar of zijn personeel niet steeds voldoende gevormd was. Verder werd niet altijd voldoende gecontroleerd of het verkochte product wel geschikt was voor de betrokken consument.

Spaargids.be biedt u alvast een overzicht van een aantal tak21-spaarverzekeringen en tak23-beleggingsverzekeringen.

Lees meer:
- Groeiende belangstelling voor tak23, ondanks magere kennis ervan 
- Helft zelfstandigen in hoofdberoep spaart voor VAPZ 
- Beleggingsverzekering als oplossing in tijden van lage rente

Hoe interessant vond u dit artikel?
(3 stemmen, gemiddeld 2.33 van de 5)
Categorie: Algemeen nieuws over verzekeren