Groeiende belangstelling voor tak23, ondanks magere kennis ervan

0
Reageer
Groeiende belangstelling voor tak23, ondanks magere kennis ervan

Slechts een kwart van de Belgen weet wat een tak23-product is en maar iets meer dan 10% kan er de voordelen van opsommen, blijkt uit een rondvraag bij 2.000 respondenten in opdracht van verzekeraar Generali. Nochtans is de beleggingsvorm interessanter geworden na de recente regeringsmaatregelen. De belangstelling ervoor trekt overigens aan.

Een tak23 is een overeenkomst waarbij een verzekeraar de spaarder garandeert dat hij op een bepaald moment een bepaald kapitaal zal uitkeren aan een aangeduide begunstigde. Specifiek voor het product is dat het uitgekeerde kapitaal gekoppeld is aan de prestatie van onderliggende beleggingsfondsen. De inleg kan dus - net zoals bij klassieke beleggingsfondsen - zowel in positieve als in negatieve richting evolueren.

Wanneer gevraagd wordt naar de voor- en nadelen wist nog slechts iets meer dan 10% dat men op een tak 23-beleggingsverzekering geen roerende voorheffing verschuldigd is, dat men op de stortingen wel een eenmalige premietaks van 2% moet betalen en dat men een begunstigde naar keuze in het contract kan opnemen. "Te lange termijn", "te laag rendement" en "te hoog risico" zijn dan weer de vaakst vermeldde redenen waarom de ondervraagden niet in een tak 23-product investeren.

Toch groeit de belangstelling voor tak23-beleggingsverzekeringen. In het eerste kwartaal van 2017 kende de markt volgens Generali al een groei van 14,7%. Bovendien kunnen de recente regeringsmaatregelen dit nog aanzwengelen. "Tak 23-producten zijn vrijgesteld van de nieuwe heffing op beleggingsfondsen. Een verdere verschuiving van het investeringsgedrag van de belegger is dan ook waarschijnlijk. Ik denk dat dit voor de definitieve doorbraak van tak 23 zal zorgen", laat algemeen directeur Tom Vanham van Generali Belgium optekenen.

Spaargids.be maakte voor u overigens een overzicht van een aantal tak23-aanbiedingen.

Lees meer:
- Beleggingsverzekering als oplossing in tijden van lage rente 
- Zes keer sparen met een belastingvermindering 
- Hoe ontwijk ik taks op effectenrekeningen

 

Hoe interessant vond u dit artikel?
Categorie: Algemeen nieuws over beleggen