Hoe leert u pijnloos sparen?

0
Reageer

Hoe leert u pijnloos sparen?

Een enquête van vacature.com leert dat één Vlaming op de drie zegt niet te kunnen sparen. Voor een aantal van hen zal het moeilijk zijn om daar iets aan te veranderen, maar voor anderen kan een gewijzigde aanpak ervoor zorgen dat ze toch een (aardig) spaarpotje kunnen aanleggen, zonder dat ze moeten inboeten op comfort.

Wonderoplossingen bestaan helaas niet. De mogelijkheden voor wie (meer) wil sparen, zijn beperkt tot meer inkomsten boeken of minder uitgeven. Of een combinatie van beide uiteraard.

Spaar in het begin van de maand

Psychologisch kan het van belang zijn om al in het begin van de maand een beetje geld opzij te zetten, bijvoorbeeld via een automatische spaaropdracht, in plaats van te wachten wat er overschiet op het einde van de maand. Dat heeft alvast het voordeel dat u kritischer omgaat om uw uitgaven. Hier vindt u alvast een simulator die u vertelt hoeveel dit na verloop van tijd opbrengt. Hou een realistisch doel voor ogen, zodat u niet ontmoedigd wordt en weet waarvoor u aan het sparen bent.

Als u de gespaarde bedragen minstens acht jaar kunt missen, kunt u ook opteren voor een tak21-spaarverzekering. Een aantal van die formules werken met hoge instapbedragen, maar bij een aantal andere is die drempel voor een groot publiek haalbaar.

Geef minder uit

Uitgaven beperken hoeft niet altijd een pijnlijke operatie te zijn: het is mogelijk om te besparen zonder in te boeten aan comfort. Hoe?

  • Kies bij de bank voor een gratis zichtrekening.
  • Kies het ziekenfonds dat voor uw concrete situatie de beste verhouding tussen kosten en voordelen heeft.
  • Koop huismerken in de supermarkt. Het prijsverschil met de A-merken is opgelopen tot 90%.
  • Koop tijdens de solden al uw volgende eindejaarsgeschenken.
  • Speur het internet af om te kijken waar u het goedkoopst kunt kopen. Misschien is het interessanter om online te bestellen en alleen de dingen aan te kopen die u echt nodig heeft.
  • Als u  naar de winkel gaat, neem dan alleen cash geld mee. Dan komt u niet in de verleiding om meer uit te geven. Met een bankkaart is dat makkelijker.

Belangrijk daarbij is ook een goed zicht te hebben op uw uitgaven. Noteer uw uitgaven voor voeding, kleding, nutsvoorzieningen, verzekeringen, ontspanning. Dan ziet u beter waar eventuele onevenwichten zitten. Of zaken waarvoor u veel betaalt, terwijl u ze weinig of niet gebruikt.

 

 

 

Lees meer:

 - Eén op de drie Vlamingen spaart meer dan 250 euro per maand
Hoe haalt u een extra opbrengst uit uw vakantiegeld?
Eén vijftienjarige op de acht heeft onvoldoende financiële kennis

 

Hoe interessant vond u dit artikel?
(3 stemmen, gemiddeld 3.67 van de 5)
Categorie: Algemeen nieuws over sparen