Hoe is mijn spaargeld gewaarborgd?

0
Reageer
Hoe is mijn spaargeld gewaarborgd

Een faillissement van een bank hoeft niet meteen rampzalige gevolgen te hebben voor (een deel van) uw geld bij die instelling. De terugbetaling van de tegoeden is immers tot 100.000 euro gewaarborgd door het Garantiefonds. Toch zijn er enkele speciale gevallen waarmee u rekening moet houden.

Per persoon

Ondanks alle controles kunnen banken wel degelijk over de kop gaan. Dat werd in juni vorig jaar nog eens bewezen door Optima Bank.

Toch staan de klanten niet meteen in de kou bij een faillissement van hun bank. Als die hun tegoeden niet meer kan terugbetalen, komt het Garantiefonds tussen. Dat verzekert de terugbetaling van de gelden tot 100.000 euro per persoon. Heeft een koppel rekeningen bij een bank, dan genieten beiden van de garantie tot 100.000 euro zodat voor hen de grens op 200.000 euro komt te liggen.

Het maakt niet uit over hoeveel rekeningen de tegoeden zijn verspreid. Wat telt, is het totale bedrag dat je bij de bank hebt staan. Naast spaarrekeningen, tellen ook zichtrekeningen, termijnrekeningen en kasbons mee. Tegoeden op gemeenschappelijke rekening op naam van man en vrouw worden geacht van elk de helft te zijn.

Binnen de twintig dagen

Bij een faillissement betaalt het Garantiefonds uit binnen de 20 werkdagen. Vanaf 2019 zal deze termijn progressief gereduceerd worden, om tot een termijn van 7 werkdagen te komen vanaf 1 januari 2024.

Voor tegoeden tot 100.000 euro lopen consumenten dus geen enkel risico. Alleen wie meer heeft uitstaan bij een bank kan dus een deel van zijn geld verliezen.

Eén garantie voor drie bankmerken

Toch moeten spaarders opletten. De waarborg geldt per bank. Wie bij BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello Bank klant zou zijn, is echter slechts éénmaal gedekt tot 100.000 euro. Dat komt omdat Fintro en Hello Bank bankmerken zijn van BNP Paribas Fortis. Uiteindelijk is dit één en dezelfde instelling.

Daarnaast vallen niet alle banken in België onder het Waarborgfonds. Sommige buitenlandse banken die in ons land actief zijn, ressorteren immers onder depositobeschermingsfondsen van hun thuisland. Dat geldt onder meer voor klanten van Keytrade Bank. Zij worden beschermd door het garantiestelsel van Frankrijk. Klanten van Deutsche Bank vallen dan weer onder dat van Duitsland.

Hogere waarborg bij ontvangst groepsverzekering

Voor een aantal gevallen zou een faillissement van een bank op een bijzonder slecht moment kunnen vallen. Daarom keurde de regering in enkele omstandigheden een bescherming tot 500.000 euro goed. Ze geldt voor kapitalen die afkomstig zijn uit de verkoop van een woning, de uitkering van een groepsverzekering, ontslagvergoeding of erfenis en de uitbetaling aan slachtoffers van een misdrijf of gerechtelijke fouten. Deze bijkomende bescherming geldt voor een periode van zes maanden vanaf dat het bedrag op de rekening staat.

Spaarrekening met hoogste opbrengst

Bent u op zoek naar de spaarrekening met de hoogste opbrengst? Dan kunt u gebruik maken van onze handige vergelijkingstool.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(8 stemmen, gemiddeld 4.63 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen