282, 18994

Pensioensparen wordt maar beter volledig benut

Pensioensparen wordt maar beter volledig benut

Wie een zorgeloze oude dag wil beleven, zorgt er best voor dat hij bovenop het wettelijke pensioen nog een aanvullend kapitaal of inkomen opbouwt.  Maar moet de consument daarbij tot het uiterste gaan en maximaal gebruik maken van de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk een reserve aan te leggen of mag het ook iets minder zijn?

Groot bedrag voor kleine inspanning

De meest bekende manier om fiscaal aangemoedigd een extra spaarpotjes aan te leggen, is het pensioensparen. Dat kan op twee manieren. Ten eerste door jaarlijks tot maximum 940 euro te stoppen in een beleggingsfonds.

Tegen de pensioenleeftijd levert dat een bedrag op, dat volledig zal afhangen van de evolutie van de financiële markten. Het kan dus zowel een forse meevaller als een zware tegenvaller zijn. Het alternatief is te kiezen voor een pensioenspaarverzekering. Die biedt meer zekerheid. Ze garandeert namelijk een gewaarborgde minimumopbrengst, die eventueel nog kan worden verhoogd met een winstdeelneming indien de herbeleggingen en de resultaten van de verzekeringsmaatschappij dat toelaten.

De stortingen voor het pensioensparen leveren bovendien een belastingvoordeel van 30% op. Wie het maximum van 940 euro stort, moet 282 euro minder belastingen betalen. Bovenop spaart hij nog wat gemeentelijke opcentiemen op de personenbelasting uit.

Wie 30 jaar is en 35 jaar lang het bedrag van 940 euro zou sparen, doet een globale spaarinspanning van 32.900 euro. Tegen een jaarlijkse opbrengst van 1,50% zou dit tot een eindbedrag van 43.499 euro leiden. Indien de wetgeving niet wijzigt, komt daar komt nog een fiscaal voordeel van 9.870 euro bovenop. Stijgt de gemiddelde jaarlijkse opbrengst tot 2,50%, dan wordt een kapitaal opgebouwd van 52.923 euro. Het fiscale voordeel blijft 9.870 euro. Bij een rendement van 3,50% stijgt het opgebouwde kapitaal tot 64.867 euro, bij een rendement van 5% al tot 89.146 euro. Door de lange looptijd vertaalt echt procentje extra winst zich in een sterke stijging van het uiteindelijke resultaat.

Eindafrekening weegt door

Wat is nu de impact van minder te sparen? Veronderstel dat er in plaats van 940 euro maar 500 euro per jaar zou worden gestort. Dan is er na 35 jaar een spaarinspanning van 17.500 euro gedaan. Bij een gemiddelde opbrengst van 2,5% geeft dat een kapitaal van 28.151 euro plus een belastingvoordeel van 5.250 euro. Bij een opbrengst van 5% zou het extra kapitaal al oplopen tot 47.418 euro.

35 jaar lang 500 euro in plaats van 940 euro storten, levert bijgevolg een lager belastingvoordeel van 4.620 euro op. Daarnaast wordt bij een rendement van 2,5% ook 24.772 euro minder kapitaal gevormd. Bij een rendement van 5% loopt het verschil op tot 41.728 euro.

De gevolgen om niet het onderste uit de kan te halen, zijn des te groter naarmate de looptijd langer en de gemiddelde opbrengst hoger zijn.

Mooie opbrengsten

Een overzicht dat Spaargids.be maakte, leert dat het BNP Paribas B Pension Balanced-fonds de voorbije tien jaar – dus inclusief de forse daling tijdens de bankencrisis – een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 3,81% haalde. Het VDK Pension Fund was over die looptijd de minst goede presteerder met een rendement van 1,27%.
Over de laatste vijf jaar, waarbij de terugval van de financiële crisis niet wordt meegerekend, leverde Metropolitan Rentastro gemiddeld zelfs 10,13% op. Het VDK-fonds strandde op 5,65%.

Alle bovenstaande resultaten zijn wel bruto. Ze houden geen rekening met de belasting op de eindvervaldag. Voor stortingen vanaf 2015 wordt een eenmalige taks van 8% geheven op de zestigste verjaardag van de spaarder. Bij een bankfonds wordt die 8% berekend op een fictieve jaarlijkse opbrengst van 4,75%. Op een spaarverzekering wordt hij berekend op het kapitaal en de gewaarborgde rente, niet op de winstdeelneming.

Langetermijnsparen

Naast het klassieke pensioensparen kunnen spaarders ook nog intekenen op het langetermijnsparen via een tak21-spaarverzekering, waarvoor ze tot 2.260 euro per jaar fiscaal kunnen inbrengen, wat hen eveneens een besparing van 30% oplevert. Dit op voorwaarde dat de korf nog niet werd gevuld met de aftrek van een hypothecaire lening. Een overzicht met tak21-spaarverzekeringen is eveneens te vinden op Spaargids.be.

De consumenten zijn niet verplicht om het fiscaal maximum uit hun pensioensparen en langetermijnsparen te halen. Het is perfect mogelijk om het ene jaar te storten en het andere jaar niets, bijvoorbeeld omdat het geld nodig is voor andere uitgaven.

Pensioensparen dient immers te gebeuren met gelden die men voor lange tijd kan missen. Het pensioensparen vervroegd opvragen, wordt fiscaal zwaar afgestraft. Er wordt dan geen taks van 8% geheven, maar wel een van 33%.

Lees ook:

Andere tips over pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.