282, 19488

Spaarders wachten op stijgende rente

Spaarders wachten op stijgende rente

Steeds meer signalen wijzen erop dat de rente nu wel haar laagste punt heeft bereikt. Wat zijn de gevolgen ervan voor de spaarders en hoe kunnen die op een nakende stijging van de intrestvoeten inspelen?

In de lift

Hoewel de gewone spaarder er momenteel nog niet veel van merkt, zit de rente al eventjes in de lift. Voor Belgische staatsleningen met een resterende looptijd van tien jaar kan momenteel al 0,94% intrest worden gevangen. Op 27 september vorig jaar was dat nog maar 0,13%. Voor dezelfde belegging met een resterende looptijd van vijf jaar is de rente nog altijd negatief. Hier zijn grote beleggers nog altijd bereid om 0,10% rente te betalen om hun geld te mogen plaatsen. Op 27 september betaalden ze echter nog 0,59%.

De stijging van de rente hangt samen met de verbetering van de economische toestand en het aanwakkeren van de inflatie. In januari was de korf met de meest gekochte goederen op jaarbasis al 2,65% duurder geworden. Om met uw geld hetzelfde te kunnen kopen zou uw kapitaal dus evenveel aangegroeid moeten zijn. Was dat niet het geval, dan ging u er in aankoopkracht op achteruit.

Het is dus een kwestie van tijd vooraleer dit ook in de markt van het particuliere sparen doorsijpelt. De spaarders bereiden zich er dan ook maar best al op voor.

Spaarrekeningen

De meeste spaarrekeningen brengen momenteel 0,11% op: een basisrente van 0,01% voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat. Bovenop kan nog een getrouwheidspremie van 0,10% komen voor gelden die twaalf maanden ongewijzigd behouden blijven.

De voorbije maanden klaagden de bankiers nog geregeld dat de 0,11% te hoog was. Toch konden ze niet onder de drempel van 0,11% zakken omdat dit een wettelijk minimum was. KBC en BNP Paribas Fortis vormden daarop de spaarrekeningen voor bedrijven en organisaties om tot niet-gereglementeerde spaarrekeningen zodat voor die categorie de 0,11% toch geen minimum was. De verplichting om een gereglementeerde spaarrekening aan te bieden, slaat immers enkel op particuliere klanten.

De kunstmatige drempel van 0,11% zorgt ervoor dat de bankiers zullen wachten met opwaartse aanpassingen tot ze vinden dat de ‘normale rente’ boven dit peil uitkomt.

Voor de basisrente geldt trouwens dat die elke dag kan worden aangepast. Daardoor zullen de spaarders meteen meeprofiteren. De getrouwheidspremie ligt vast voor een jaar. Pas na het verloop van die renteperiode kunnen de spaarders meeprofiteren van een eventuele aanpassing.

Spaargids maakte voor u trouwens een overzicht van de spaarrekeningen die momenteel de beste voorwaarden bieden.

Obligaties

Obligaties bieden de spaarders het voordeel dat ze vanaf de aanvang weten hoeveel rente ze gedurende de hele looptijd van hun belegging zullen krijgen. Als de rente dan daalt, kunnen ze toch blijven profiteren van de hogere intrest die hen is toegekend. Bij een stijgende rente gebeurt het omgekeerde. Hier zitten de spaarders dan nog een tijdje vast aan de lagere rente. En dat kan gevolgen hebben als ze hun belegging voortijdig willen verkopen. Een overnemer zal er dan immers minder voor willen betalen. Anders gezegd: bij een stijgende rente zien de obligatiehouders de tussentijdse waarde van hun belegging teruglopen. Die daling zal groter zijn naarmate de resterende looptijd langer is. Wie een rentestijging verwacht, doet er dan ook goed aan om de looptijd niet te lang te nemen.

Termijnrekeningen

Voor houders van termijnrekeningen geldt hetzelfde als voor de obligatiehouders. Bij een stijgende rente zitten zij nog even vast aan hun rekening met lagere rente. Bovendien kunnen ze die rekening niet zomaar verkopen. Ook hier geldt dus de aanbeveling om bij een verwachte rentestijging de looptijd te beperken.

Spaargids stelde voor u trouwens een overzicht samen van de beste voorwaarden op termijnrekeningen.

Aandelen

Voor aandelenbezitters kan een stijgende rente ook negatieve gevolgen hebben. Zo moeten de bedrijven waarin ze investeren meer intresten betalen op hun leningen. Voorts maakt het nieuwe obligaties aantrekkelijker zodat een aantal investeerders aandelen verkopen en gaan beleggen in bedrijfsleningen.

Niet overhaasten

Hoewel algemeen een stijging van het rentepeil wordt verwacht, staat er toch een serieuze rem op. Zo koopt de Europese Centrale Bank nog tot eind maart maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties op. Vanaf april tot eind dit jaar wordt dat teruggebracht tot minstens 60 miljard euro. Dat zorgt ervoor dat er veel geld beschikbaar blijft op de markt, waardoor eventuele rentestijgingen afgeremd worden. Door de interventie van de centrale bank is er toch geld genoeg voor wie wil lenen.

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.