Oudste bank ter wereld verdwijnt uit België

0
Reageer
Oudste bank ter wereld verdwijnt uit België

De oudste bank ter wereld, de Italiaanse Monte dei Paschi di Siena, zet haar Belgische dochterbank te koop. Die is vooral gekend voor haar hoogrentende spaarrekeningen Roc en Fedeltà.

De verkoop gebeurt niet vrijwillig. Ze is opgelegd door de Europese Commissie als voorwaarde voor de staatshulp die de noodlijdende moederbank van de Italiaanse overheid krijgt. Om de instelling overeind te houden, springt de regering namelijk bij met 5,4 miljard euro in ruil voor 70% van alle aandelen.

De opgelegde afslanking is overigens niet beperkt tot de Belgische dochterbank. Ook de Franse dochter moet de deur uit, evenals een aantal aandelenparticipaties.

Banca Monte dei Paschi di Siena was in de problemen gekomen door het verstrekken van leningen aan kredietnemers die hun verplichtingen niet meer kunnen nakomen.

De te koop gestelde Belgische Banca Monte Paschi Belgio is onder meer bekend van haar hoogrentende spaarrekeningen Roc en Fedeltà. De eerste biedt een basisrente van 0,10% en een getrouwheidspremie van 0,65%. Ze is bestemd voor inlagen van precies 100.000 euro. Op de tweede bedraagt de basisrente 0,10% en de getrouwheidspremie 0,55%. Deze rekening is bestemd voor inlagen tussen 10.000 en 150.000 euro.

Banca Monte Paschi Belgio werkt met een Belgische banklicentie. De tegoeden bij de instelling zijn tot 100.000 euro per persoon gedekt door de Belgische overheid.

De bank was sinds 1947 actief op de Belgische markt. Aanvankelijk richtte ze zich tot de Italianen in ons land, maar verruimde nadien haar werking.

Lees ook:

- MeDirect knipt in spaarrentes 
- VDK Spaarbank heet nu vdk bank 
- Santander zorgt voor nieuwe lente op Belgische spaarmarkt

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(1 stem, gemiddeld 5 van de 5)


Categorie: Banca Monte Paschi Belgio nieuws over sparen, Sparen bij Banca Monte Paschi Belgio