, 21911

In de kijker: Welke trends zien we bij de beleggingsfondsen?

In de kijker: Welke trends zien we bij de beleggingsfondsen?

Enkele trends die we de jongste jaren al zagen bij de beleggingsfondsen zetten zich ook dit jaar door, merkt Deutsche Bank op. Zo herbevestigen gemengde fondsen hun vaste waarde in beleggingsportefeuilles, winnen duurzame fondsen aan populariteit en lopen ook thematische fondsen steeds nadrukkelijker in de kijker

Gemengde fondsen

Steeds meer beleggers kiezen voor gemengde fondsen. Dat zijn fondsen die zowel in aandelen als in obligaties en liquiditeiten kunnen beleggen. Een traditioneel gemengd fonds hanteert een vastgelegde verhouding tussen deze drie componenten, een flexibel gemengd fonds is niet gebonden aan zo’n rigide verhouding. Dit laatste kan het gewicht van aandelen, obligaties en liquiditeiten aanpassen in functie van actuele en verwachte marktverschuivingen. De focus ligt hierbij vaak op het onder controle houden van het neerwaartse risico.

Veel particuliere beleggers zijn geneigd om te kopen wanneer de markt piekt en naar de uitgang te hollen bij een dalende koers. Dat is niet de aangewezen strategie. Door de keuze van de juiste mix voor uw beleggingsportefeuille uit te besteden aan gemengde fondsen, maakt u minder kans om in deze val te trappen.

Financiële aspecten zoals bescherming en rendement blijven cruciaal voor beleggers. Tegelijk groeit evenwel het besef dat ook niet-financiële factoren een belangrijk element vormen. Beleggers willen weten wat er met hun geld wordt gedaan. Duurzaamheid en ethiek zijn belangrijker geworden.

Duurzaamheid

De fondsenwereld vertaalt de vraag naar meer duurzaamheid vaak in de term ‘ESG’. Die staat voor Environmental (ecologie), Social (sociaal) and Governance (goed bestuur). DWS, het fondsenhuis van Deutsche Bank, stelde vast dat 92% van de meer dan 2.000 ESG-studies een positieve of ten minste neutrale relatie tussen ESG en financiële prestaties aantoonden. Aandacht voor duurzaamheid moet dus niet ten koste van rendement gaan.

Deutsche Bank hanteert strikte criteria vooraleer ze een fondsenbelegging als duurzaam beschouwt. Ten eerste hanteert de bank negatieve criteria die bepaalde bedrijven of sectoren zoals de wapensector uitsluiten. Ook moeten de ESG-criteria opgenomen zijn in de beleggingspolitiek van het fonds. En ten slotte moet het fonds ook minimaal voldoen aan één van de volgende drie criteria: een positieve ESG score, een positief thema bespelen of een maatschappelijke impact genereren.

Thematisch beleggen

Veel beleggers willen in hun beleggingen ook inspelen op een aantal langetermijnthema’s zoals ecologie, veiligheid, artificiële intelligentie of vergrijzing. Deutsche Bank kiest daarbij voor thema’s met voldoende potentieel op lange termijn. Hypes kunnen even snel overwaaien als ze opkomen. Thema’s met een groot en breed universum genieten daarom de voorkeur.

Een thematische belegger moet wel bereid zijn om koersschommelingen te verdragen, aangezien fondsen sterk onderhevig kunnen zijn aan de grillen van de markt. U kunt in veel themafondsen echter ook periodiek beleggen. Elke maand of elk kwartaal belegt u dan een stukje in het fonds. Zo vlakt u het risico af om op een minder gunstig moment in te stappen.

Ontdek hier uw mogelijkheden en geniet bovendien tot 31/03/19 van een premie van 2% (tot 10.000€ premie) bij overdracht van uw fondsen

 

Commerciële boodschap aangeboden door Deutsche Bank

Andere tips over beleggingsfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.