, 285
Wat is de roerende voorheffing

Wat is de roerende voorheffing?

Volgens de huidige fiscale wetgeving is de eerste schijf van 980 euro aan intresten vrijgesteld van roerende voorheffing en dit voor natuurlijke personen met woonplaats in België. Deze vrijstelling is van toepassing per jaar en per belastingplichtige.

Lees meer

Pensioensparen: hoeveel mag ik maximaal storten

thomas lambeir

U kunt storten zoveel u wilt, wanneer u wilt en dit periodiek of via een eenmalige storting. In enkele gevallen staan er beperkende voorwaarden vermeld in de infofiche (zie de vergelijkingspagina).

De maximale storting voor het inkomstenjaar 2013 – aanslagjaar 2014 bedraagt 940 euro.

Lees meer

Ik heb een groepsverzekering via mijn werk. Blijft Pensioensparen interessant voor mij?

thomas lambeir

Zeker en vast! Met pensioensparen kunt u een aanvullend pensioen opbouwen terwijl u jaarlijks een fikse belastingvermindering geniet.

Als u 870 euro (maximaal aftrekbaar bedrag voor 2010) in een pensioenspaarverzekering belegt, hebt u recht op een belastingvermindering van 261 tot 348 euro (afhankelijk van uw inkomen), te verhogen met de gemeentelijke opcentiemen.

Uw belegging levert u dus vandaag al voordeel op.

Lees meer

Schrijf u in op onze nieuwsbrief & ontvang tips om te besparen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief & ontvang tips om te besparen

Pensioensparen via verzekering of fonds?

thomas lambeir

Pensioensparen kan u doen op basis van een spaarverzekering of een fonds.

Een pensioenspaarverzekering biedt u een gewaarborgd minimumrendement, gecombineerd met een winstdeelname op basis van de resultaten van de verzekeringsmaatschappij.

Een pensioenspaarfonds is een beleggingsfonds die voornamelijk in aandelen investeren. U heeft dus geen gewaarborgd minimumrendement. Erger nog, het rendement kan zelfs negatief zijn.

Lees meer

Tips voor kaartgebruik

thomas lambeir

Algemene tips:

•Vergeet niet je nieuwe bankkaart onmiddellijk te ondertekenen met een balpen.
•Wijzig de standaard PIN-code die je van je bank kreeg zo snel mogelijk. In België kan dit aan de meeste bankautomaten.
•Kies een moeilijk te achterhalen PIN-code die je zelf makkelijk kunt onthouden. Vermijd evidente keuzes als je geboortedatum of rijen als 1234. Bewaar je PIN-code nooit op papier.
•Behoed je voor spiedende blikken wanneer je jouw PIN-code intikt.
•Laat je niet afleiden wanneer je geld afhaalt. Wantrouw mensen die je proberen te helpen bij een zogezegd probleem met de terminal door jou te vragen in hen bijzijn opnieuw je PIN‑code in te tikken.
•Controleer het bedrag en de valuta van een betaling alvorens je PIN-code in te tikken of een overschrijvingsformulier te ondertekenen. Bewaar steeds een kopie van je bewijsje.
•Hou altijd je bankkaart in het oog wanneer je een betaling doet. Vraag een handelaar om ter plaatse de betaling te doen in plaats van je kaart mee te nemen.
•Leen je kaart nooit uit en laat ze nooit onbewaakt achter, zelfs niet op kantoor of in je wagen. •Stuur je kaart nooit op per post, zelf niet met een aangetekende zending.
•Breng onmiddellijk de afvaardiger van je kaart op de hoogte als de magneetstrip of de chip van je kaart defect is. Hij zal je zo spoedig mogelijk een nieuwe kaart bezorgen.
•Breng onmiddellijk de afvaardiger van je kaart (je bank of een andere instelling) op de hoogte als je verhuist. Je vindt het logo van de afvaardiger op je kaart.
Op vakantie:
•Neem je bankkaart altijd en overal met je mee. Laat ze in geen geval achter in je kamer of in je wagen.
•Als je bij iemand anders overnacht, neem dan enkel de bankkaarten mee die je absoluut nodig hebt. Bewaar je andere kaarten zonder uitzondering steeds in een kluis wanneer je ze niet gebruikt.
•Neem je portefeuille uit je vestzak in de trein of op restaurant alvorens ze op te hangen.
•Hoe je kaart voortdurend in het oog als je ze moet overhandigen aan een handelaar.
•Wees waakzaam als iemand je komt helpen bij autopech langs de kant van de weg.
•Een bankkaart is geen identiteitsbewijs. Wantrouw zelfverklaarde politieagenten die naar je bankkaart vragen om je identiteit te controleren.
•Toon je bankkaart nooit als identiteitsbewijs of geef ze nooit af als waarborg om materiaal te lenen.

Online:
•Geef nooit persoonlijke gegevens tenzij die absoluut noodzakelijk zijn voor je aankoop.
•Geef nooit je kaartnummer tenzij wanneer je effectief een bestelling plaatst.
•Druk steeds je betaalbewijs af na afloop van de betaling van je bestelling.

Doorlopende opdrachten:
•Verwarming, brandstof, elektriciteit, telefonie, allerlei abonnementen ... Betaal periodieke rekeningen via een doorlopende opdracht met je MasterCard of Visakaart.
•Het is niet nodig hiervoor contact op te nemen met je bank. Je kunt de opdracht rechtstreeks doorgeven aan je leverancier.
•Je moet nergens meer aan denken: de rekeningen worden automatisch betaald.
•Je krijgt een maandelijkse afrekening met een duidelijk verzicht van al je betalingen.
•Je moet niet onmiddellijk betalen: je geld brengt langer intrest op.

Bron: mijnvoordeel.Be

Lees meer

Hoeveel kost een krediet?

thomas lambeir

Het consumentenkrediet is, net als iedere andere dienstverlening, en op zeldzame uitzonderingen na, een dienst waarvoor betaald moet worden.

De totale kosten van het krediet hangen dus af van het soort krediet, het kostenpercentage en het ontleende bedrag.

Met het oog op de bescherming van de consument en om de doorzichtigheid van de markt te verhogen, heeft de wet een éénvormige methode voor de berekening van de kostprijs van alle consumentenkredieten uitgewerkt : het gaat om het JKP of het jaarlijks kostenpercentage.

Dit kostenpercentage heeft als voordeel dat het de vergelijking tussen alle financiële instellingen die éénzelfde krediet aanbieden, mogelijk maakt. Het is dus een zeer nuttig middel om de reële kosten van verschillende kredieten met elkaar te vergelijken. In het kostenpercentage wordt rekening gehouden met alle bijzonderheden van het krediet : de snelheid waarmee het kapitaal wordt terugbetaald, de betaling van de interesten en de berekening van de eventuele kosten die met de toekenning en/of het beheer van het krediet verbonden zijn (bijvoorbeeld de dossierkosten). Er kan dus geen sprake zijn van de betaling van bijkomende kosten, aan wie dan ook.

Een duidelijkere en minder ingewikkelde aanduiding dan het JKP vormen de ‘totale kosten van het krediet’. Deze totale kosten moeten in de consumentenkredietovereenkomsten vermeld worden. Zij vormen het verschil tussen het totale bedrag dat je zal moeten terugbetalen (kapitaal + interesten en kosten) en de ontleende som. Met deze informatie kan je op eenvoudige wijze nagaan hoeveel het voorgestelde krediet je tot op de eurocent na zal kosten.

Het in de overeenkomst opgenomen kostenpercentage blijft ongewijzigd tijdens de volledige duur van het krediet, behalve voor kredieten met een looptijd van meer dan vijf jaar en voor kredietopeningen, die een veranderlijk kostenpercentage kunnen hebben. In die gevallen moet er aan jou specifieke informatie meegedeeld worden.

Tot slot is het nuttig om weten dat de wet maximale kostenpercentages (JKP) heeft bepaald die de kredietgevers niet mogen overschrijden en waarboven het verboden is krediet te verstrekken. Die kostenpercentages worden periodiek herzien in functie van de evolutie van de geldmarkt.

Wanneer je verschillende aanbiedingen vergelijkt, hou dan bij de beoordeling van de kostprijs van je krediet rekening met alle elementen (aankoopprijs, ontleend bedrag, JKP, maandtermijnen…).

Bron: UPC-BVK

Lees meer

Waarom behoudt de bank het recht een kennisgeving van 5 dagen toe te passen bij een afhaling van meer dan 1.250 euro?

thomas lambeir

In het algemeen reglement van elke spaarrekening zal u een paragraaf vinden waarin staat dat de bank het recht behoudt om een kennisgeving van 5 dagen toe te passen bij een afhaling van meer dan 1.250 euro.

Deze paragraaf, die trouwens enkel van toepassing is op afhaling in cash, wordt noodgedwongen opgenomen in de algemene voorwaarden van alle Belgische banken.

Het betreft immers een van de vele voorwaarden die de gereglementeerde spaarboekjes moeten respecteren om van een gunstig fiscaal regime te genieten dat toegekend wordt aan gereglementeerde spaarrekeningen. Meer bepaald de vrijstelling van de roerende voorheffing tot en met 1.730 euro interesten per belastingbetaler en per jaar (voor de inkomsten van 2010).

Lees meer