, 20311

KBC verwacht stijging rente op woonlening met 0,80% in 2018

KBC verwacht stijging rente op woonlening met 0,80% in 2018

KBC verwacht dat de hypotheektarieven dit jaar met zowat 0,80% stijgen. Daarmee gaat de bank iets verder dan BNP Paribas Fortis. Die hield het recentelijk nog bij een prognose van een toename met 0,50%.

De stijgende rente betekent niet dat iedereen nu snel naar de bank moet hollen. KBC gaat ervan uit dat de stijging zich vooral in de tweede jaarhelft zal manifesteren. Ook BNP Paribas Fortis verwacht dat de toename heel geleidelijk zal gebeuren.

Dat er een stijging wordt verwacht, is ook geen verrassing. De langetermijnrente is al een tijdje aan het klimmen. En daar blijven hypotheekleningen niet immuun voor.

Normaal is de start van de bouwbeurs Batibouw ook steeds aanleiding voor diverse banken om de tarieven uit commerciële overwegingen te verlagen en een rentestrijd te ontketenen. Dat is dit jaar niet gebeurd, op enkele tariefverlagingen voor kortlopende renovatieleningen na.

De Nationale Bank vraagt de commerciële banken trouwens opnieuw om voorzichtig te zijn in de toekenning van woonleningen. De risico’s op eventuele wanbetalingen zijn behoorlijk gestegen. Het gemiddelde kredietbedrag ging de hoogte in, de schuldenlast van de gezinnen nam toe en sinds de eerste jaarhelft van 2017 leent meer dan de helft van de kredietnemers weer meer dan 80% van de waarde van zijn pand.

 

Lees ook:

- Belfius verlaagt tarief groene renovatielening naar 1,55%
- KBC maakt groene energielening goedkoper
- Hello bank! maakt woonlening iets duurder

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.