KBC en CBC zamelen 7 procent meer spaargeld in

0
Reageer
KBC en CBC zamelen 7 procent meer spaargeld in

De tegoeden van particulieren en bedrijven op spaarrekeningen bij KBC en CBC zijn in 2016 met 7,3% gestegen tot 42,60 miljard euro.

Op de gereglementeerde spaarrekeningen, waarvan de opbrengst tot 1.880 euro per persoon is vrijgesteld van roerende voorheffing, daalden de inlagen vorig jaar nochtans met 8,3% tot 36,38 miljard euro (32,92 miljard bij KBC en 3,46 miljard bij CBC). Dat was echter louter het gevolg van de omzetting in oktober van de rekeningen op naam van bedrijven en organisaties naar niet-gereglementeerde spaarrekeningen, waarop van de eerste cent intrest roerende voorheffing moet worden betaald. Hierbij was namelijk een bedrag van 6,22 miljard euro betrokken. Wordt dat meegeteld in het totaal van de gelden op een spaarrekening, dan was er dus een stijging van de inlagen met 7,3%.

De beslissing om de rekeningen van bedrijven en organisaties om te schakelen, had te maken met de lage rentestand. Op gereglementeerde spaarrekeningen geldt een minimale basisrentevoet van 0,01% voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat. Hij kan worden aangevuld met een getrouwheidspremie van minstens 0,10% voor gelden die minstens twaalf maanden behouden blijven. Op de niet-gereglementeerde spaarrekeningen is een dergelijk minimum er niet, zodat KBC hier de rente tot 0% kan herleiden. Aan bedrijven en organisaties is de bank trouwens niet verplicht om een gereglementeerde spaarrekening aan te bieden.

Door de lage rente weken steeds meer spaarders intussen ook uit naar alternatieven, stelde de bank vast. Zo nam het aantal beleggingsplannen met meer dan 40% toe. Ook aandelenfondsen, vastgoedfondsen en gemengde fondsen lagen goed in de markt.

Spaargids maakte voor u een overzicht van de spaarrekeningen die op de Belgische markt worden aangeboden en hun opbrengst.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(1 stem, gemiddeld 5 van de 5)


Categorie: KBC nieuws over sparen, Sparen bij KBC